Édes élet: az Orient Express tovább száguld

Olasz dizájn, olasz tengerpart és betonba öntött Express.

la dolce vita
Fotó: Accor

Cikkünk előző részében közelebbről megismerkedtünk az Orient Expresszel és az életérzéssel, amit kínál. Most pedig kiderül, mit terveznek a síneken túl, és hogyan alakul a pusztában hagyott vagonok története.

Guruló szálloda, olaszosan

A szállodalánc első szerelvénye az idén már büszkén szállítja utasait. A La Dolce Vita fantázianév igencsak helyénvaló a többféle útvonalon zakatoló új itáliai járat esetében. A Dimorestudio által tervezett hálókocsiktól kezdve az éttermeken át a bárig ugyanis a szerelvények minden tere, minden szeglete, a legutolsó kiegészítők is a 60-as évek olasz művészetét, illetve a legendás évtized életérzését hívja életre.

A La Dolce Vita szerelvény 12 deluxe kabint, 18 lakosztályt és honor suite-ot, valamint éttermet és társalgót foglal magában, s ezeket a legnevesebb kézműves mesterek remekművei díszítik.

A belsőépítészek és dizájnerek hada mindent megtett annak érdekében, hogy hűen, no meg a lehető legcsillogóbb módon idézzék meg Sophia Loren, Marcello Mastroianni és Gina Lollobrigida világát.

A vagonok nosztalgikus vintage hangulatát észrevétlenül egészítik ki a modern jegyek: a csillogó, lakkozott felületek, a hatalmas metszett tükrök, az antik lámpák mind a „made in Italy” érzést hivatottak átadni, anélkül, hogy hivalkodók lennének.

Az „Édes élet” esetében az Orient Expresstől már megszokott kényelmen túl a választható útvonalak is a legek közé tartoznak. A hamarosan startoló nemzetközi járat Rómából indul, a legszebb tengerpartokon, tavak mentén, erdőkön át halad a csizmán Dél-Olaszországig, majd három úti cél, Párizs, Isztambul vagy Split felé szállítja utasait. Az egy-, két vagy hároméjszakás útvonalak Itália művészeti fellegvárait, Firenzét, Milánót és Velencét is érintik.

www.youtube.com

Inside the upcoming Orient Express La Dolce Vita train

Leugranak a sínről

Az Accor tervei szerint 2024-ben két egyedülálló projekt is debütál. Egyrészt Róma legelőkelőbb, legdrágább negyedében átadják a szállodalánc első Orient Express-es luxushotelét, majd Velence szívében a másodikat. A szállodák egyedülálló élményt, extravagáns enteriőröket ígérnek, és világviszonylatban is a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtják majd.

Másrészt − ha a munkálatok addigra befejeződnek − a párizsi olimpiával egy időben útnak indul a lengyel sztyeppe elfeledett vasúti rendezőjéről megmentett, helyreállított Nostalgie-Istanbul-Orient-Express, amelynek belső terei az art deco világát elevenítik meg, lévén a restaurálás az abszolút hitelesség jegyében zajlik. Megőrzik például a csillogó korszakra jellemző eredeti intarziákat, míg a lakosztályokban nemes fa- és bőrborítású válaszfalak, gyöngyházzal és bronzzal kirakott fejtámlák garantálják majd a kényelmet. A vonat fő attrakciója mégis az extravagáns, zöld bársonyfotelekkel hódító bárkocsi lesz, amelynek bámulatos üvegpultja René Lalique francia ékszerész előtt tiszteleg.

A Párizs-Isztambul útvonalon közlekedő vonat első látványterveit 2022 őszén mutatták be − a képeken elénk táruló, lehengerlő pompa senkiben nem hagy kételyt: az Accor nem kímél sem időt, sem költséget, ha a zakatoló ikonról van szó.

www.youtube.com

Orient Express Revelation: The New Orient Express Train

Felszállnál?

Ha mi is felszállnánk a világ leghíresebb vonatjára, igencsak résen kell lennünk, a borsos árak – 3000 angol font a belépőszint – ellenére hatalmas ugyanis a kereslet. A lakosztály- és kabintípusokról, a vonat menetrendjéről minden információt megtalálunk a luxurytraintickets.com honlapon. Itt a foglalást is megejthetjük, ám a legfényűzőbb csomagok árát csak a jelentkezés után küldik meg a reménybeli utasoknak.

www.youtube.com

The Orient Express - A Train Writes History | Full Historical Documentary

A kezdetektől holnapig: így alakult az Orient Express

1883 − a kezdetek: az eredeti, Párizs–Isztambul útvonalon közlekedő, a kornak megfelelő technikai felszereltséggel rendelkező vonat összekötötte Európát a fűszerillatú Kelettel. Az útvonal 1977-től többször változott, egyre rövidebb lett, majd 2009-ben megszűnt a járat.

1982 – újra sínen: a Belmond-féle, Venice Simplon-Orient-Express névre keresztelt járat már mint az egyik legelegánsabb és legdrágább luxusvonat gördült ki az állomásról. A kontinenst átszelő régi előd mítoszára tudatosan építve, a fényűző pompa ikonjává vált. A 17 darab, pazarul felújított, mélykék vasúti kocsikból álló szerelvény ma is közlekedik a London–Velence, és a Párizs–Isztambul útvonalon.

2023 – édes élet olasz módra: a luxusvonat iránti hatalmas érdeklődést látva az Accor vadonatúj szerelvényt álmodott meg, amellyel a mediterrán paradicsom felé veszi az irányt. A 60-as évek olasz művészi hevülete előtt tisztelgő Orient Express La Dolce Vita 14 mesés itáliai régiót érint, három nemzetközi desztinációt – Párizst, Isztambult és Splitet – is megcélozva.

2024 – az abszolút VIP: mindössze évente kétszer közlekedik majd az eredeti, 17 db restaurált kocsiból álló szerelvény, amely a fényűző vonatutak közül is kiemelkedik. A Nostalgie-Istanbul-Orient-Express minden szempontból az etalon, egy vaskerekeken guruló, többnapos varázslat, amelyre jegyet váltva az utasok a 21. század legnívósabb úti élményeiben részesülhetnek.

2024 – már hotelek is: az Accor az örök város szívében nyitja meg az Orient Express brandet viselő első hotelt, a La Minervát, ezt a 45 szobás, velencei Palazzo Donà Giovannelli követi majd. A legfelsőbb kategóriás szálloda tereiben a kortárs elegancia kifinomult múlt századi pompával párosul, a belsőépítészeti megoldásoktól az éttermek kínálatáig minden a legmagasabb elvárások szerint készül.

AMI MÉG ÉRDEKELHET