​Odľahlý ostrov v Egejskom mori, jedna z najkrajších destinácií v Európe

Biele domčeky, chutné jedlo a žiarivé pláže.

Lefkes

Grécke ostrovy sú miestom turistických snov, čomu sa nemožno čudovať, pretože Egejské more je domovom tých najkrajších letovísk. Zatiaľ čo pamiatky Atén, Kréty alebo dokonca Santorini sú väčšine cestovateľov známe, menšie destinácie, ako napríklad Paros, môžu byť známe menej.

Paros leží juhovýchodne od Atén, uprostred Egejského mora, takže je pochopiteľné, že mnohí sem prichádzajú loďou − hoci na Paros môžete aj letieť, pretože má malé letisko.

Ostrov má rozlohu len 200 km2, ale jeho rozprávkové piesočnaté pláže, klasické biele domčeky a skalnatá krajina sú zárukou, že si tu cestovatelia môžu užívať rôzne aktivity.

Hlavným mestom ostrova Paros je prístavné mesto Parikia (známe aj ako Paros). Úzke dláždené uličky sú plné reštaurácií a barov, ale nachádza sa tu aj jedna z najväčších atrakcií ostrova, kostol zo štvrtého storočia známy ako Panagia Ekatontapiliani - miestni ho nazývajú „kostol so sto dverami".

Severne od mesta sa nachádza ďalšie významné prístavné mesto Paros, Nausa, o ktorom sa hovorí, že je centrom nočného života na ostrove, kde si návštevníci môžu vychutnávať grécky životný štýl až do rána a samozrejme ochutnať vynikajúce morské plody a kvalitné vína, vrátane vinárstva Moraitis, založeného v roku 1910.

Čím sa ešte Paros preslávil? Seriálom One Day na Netflixe!

Ostrov je tiež dobrou voľbou pre aktívnych dovolenkárov, pretože hornatá krajina ponúka jazdu na koni, jaskyniarstvo v miestnych jaskyniach a pre prírodnejšie zážitky navštívte park Paros a miestnu rezerváciu motýľov.

Na koni sa môžete vydať napríklad do stredu ostrova, kde sa nachádza historická dedina Lefkés, ktorá odpočíva v tieni borovíc na vrchole kopca a ponúka nádherný výhľad na Egejské more.

Paros má aj menšieho suseda: ak vám to čas dovolí, za návštevu stojí aj Antiparos, pretože na rozdiel od svojho väčšieho brata je tento ostrov celkom pokojný: ľudia sem chodia najmä na pláž, ale môžete investovať aj do prehliadky jaskýň, napríklad jaskyne Antiparos, bohatej na vápencové útvary.

Samozrejme, nie je to jediné miesto, kam sa môžete ísť kúpať: najobľúbenejšie pláže ostrova Paros sú rovnako ideálne na kúpanie. Santa Maria alebo Monastiri na severnej strane, Kalogeros na východnom pobreží, Paralia Lolantonis na južnej strane a skalnatá Tripti sú tiež dobrou voľbou.

Prečítajte si aj: Ako Grécko láka na ekologickejší turizmus

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET