Ostrovy Tichého oceána, ktoré stoja za pozornosť

Prvé väčšie výlety do cudziny sú síce hudbou budúcnosti, no nič vám nebráni popustiť uzdu fantázii a vydať sa na pomyselnú cestu okolo sveta. Spoznajte mágiu exotických ostrovov, ktoré sa môžu poľahky zaradiť medzi vaše vysnívané cestovateľské hity.

Foto: Getty Images Hungary


Uprostred oceánu

Foto: 123rf

Fidži. Tento ozajstný pozemský raj sa nachádza v južnej časti Tichého oceánu, 2000 kilometrov severne od Nového Zélandu. Krajinu tvorí 322 ostrovov, z ktorých je osídlených 106. Na dva najväčšie – Viti Levu a Vanua Levu, pripadá až 90 percent celkovej rozlohy krajiny. Najviac ľudí žije práve na ostrove Viti Levu, kde leží aj hlavné mesto Suva. Navštíviť sa však oplatí aj ďalšie ostrovy, každý je niečím jedinečný.

Turizmus je najväčším zdrojom príjmov krajiny, ktorá je skutočným turistickým rajom. Na svoje si prídu predovšetkým potápači, a to bez ohľadu na to, či ide o začiatočníkov alebo skúsených profesionálov. Fidži patrí medzi top 10 najlepších destinácií na svete, tvrdia milovníci oceánskych hlbín. Malé koralové útesy, jedinečná flóra a pralesy s vodopádmi sú hlavnými symbolmi súostrovia sopečného a koralového pôvodu. Počasie je po celý rok teplé, keďže Fidži leží v trópoch. V období dažďov sú však časté cyklóny. Návštevu krajiny si preto plánujte v čase od mája do októbra.

Japonský čarovný les

Foto: Getty Images Hungary

Tajomný východ fascinuje nielen bohatou históriou, unikátnou prírodou, osobitou architektúrou či originálnou a zdravou kuchyňou, ktorá je jedným z dôvodov legendárnej dlhovekosti Japoncov. Tento ostrovný štát dokáže majstrovsky prepájať svet hypermoderných a hlučných metropol s čarovným svetom prírody. Príkladom je bambusový les Arashiyama v západnej časti Kjóta. Z ulíc bývalého hlavného mesta sa môžete za okamih prehupnúť do ozajstného začarovaného lesa. Kjóto sa v značnej miere líši od súčasného hlavného mesta Japonska – Tokia s nespočetnými mrakodrapmi. Čaká vás oveľa viac parkov a zelene, ale aj pokojnejšia atmosféra. Medzi ikonické miesta Kjóta patrí svetoznámy bambusový háj Arashiyama, ktorý je jednou zo 17 pamiatok UNESCO na území mesta. Najčastejšie fotografovanú časť mesta tvorí asi 200-metrová cesta medzi ternjúdžskym kostolom a záhradou Okuči Sanso, obkolesenou vysokánskymi bambusmi. Neďaleko sa nachádza opičí park, kde žije približne stovka divých opíc.

Exotické destinácie na filmovom plátne

www.youtube.com

Kyoto, Japan - 21:9 Ultrawide 4K HDR - Arashiyama Bamboo Forest - Cinematic Short

Ak ste už vyčerpali všetky možnosti na uspokojenie neutíchajúcej túžby po cestovaní a máli sa vám prezeranie fotiek, siahnite po dobrom filme, ktorý vás zavedie do vysnívanej destinácie. Vyššie spomenuté miesta sa totiž opakovane objavili na filmovom plátne.

Na Fidži, konkrétne na ostrovoch Mamanuca, sa odohráva film Stroskotanec z roku 2000. Hlavnú postavu muža, ktorý ako jediný prežil leteckú katastrofu a sám bojuje o prežitie na neznámom rajskom ostrove, stvárnil Tom Hanks. Na Nanuya Levu, ďalšom ostrove Fidži, zas nakrúcali niekoľko scén kultovej Modrej lagúny z 80. rokov. Vďaka filmárom dokonca prírodovedci objavili jedinečný druh leguána.

Bambusový les Arashiyama v Kjóte sa objavil v jednej zo scén romantickej drámy Gejša. Národný prales Yunque v Portoriku zas poslúžil ako kulisa filmu Muži, čo čumia na kozy (2009), v hlavnej úlohe s Georgom Clooneym.

AMI MÉG ÉRDEKELHET