Blíži sa otvorenie najväčšieho filmového múzea

O otvorení najväčšieho filmového múzea sveta sme počuli už pred ôsmimi rokmi, ale až v posledný septembrový deň tohto roku sa v hlavnom meste filmov, v Los Angeles, slávnostne otvorí Academy Museum of Motion Pictures. Čo vás tam bude čakať?

Foto: Academy Museum of Motion Pictures

Je zaujímavé, že filmový svet, ktorý sa dotýka života prakticky každého z nás, ešte nemá inštitúciu, ktorá by sa venovala objavovaniu umenia a vedy filmovej tvorby. To sa však o štyri mesiace zmení. Na Wilshire Boulevard (6067 WILSHIRE BLVD, LOS ANGELES, CA 90036) tu s výhľadom na ikonické hollywoodske kopce otvoria šesťposchodové akademické múzeum venované pohyblivým obrázkom.

Nazretie do kuchyne Hollywoodu

Foto: Academy Museum of Motion Pictures


Prevádzkovatelia sľubujú návštevníkom zážitok, v ktorom sa pozrú za obrazovky televízorov, na filmový svet očami jeho tvorcov. Trvalé aj dočasné expozície tu ponúknu viac ako 2 500 kúskov z oblasti modernej technológie výroby filmov, kostýmov, produkcie, dizajnu, mejkapov, účesov a veľa ďalšieho. Je tu pritom z čoho vyberať. Filmová akadémia vlastní vyše 12 miliónov fotografií, 190 000 filmov, 80 000 scenárov, 61 000 plagátov či 104 000 produkčných umeleckých objektov z archívov takých legiend, ako bol Alfred Hitchcock a Katharine Hepburn.

Nazretie do kuchyne Hollywoodu

Foto: Academy Museum of Motion Pictures


Prevádzkovatelia sľubujú návštevníkom zážitok, v ktorom sa pozrú za obrazovky televízorov na filmový svet očami jeho tvorcov. Trvalé, aj dočasné expozície tu ponúknu cez 2 500 kúskov z oblasti modernej technológie výroby filmov, kostýmov, produkcie, dizajnu, mejkapov, účesov a veľa ďalšieho. Je tu pritom z čoho vyberať. Filmová akadémia vlastní cez 12 miliónov fotografií, 190 000 filmov, 80 000 scenárov, 61 000 plagátov, či 104 000 produkčných umeleckých objektov z archívov takých legiend, ako bol Alfred Hitchcock a Katahrine Hepburnová.

E.T., R2-D2 a Alien na jednom poschodí

Foto: Academy Museum of Motion Pictures

Jednotlivé poschodia prinesú rôzne zážitky, s ktorými budeme môcť zažiť známe filmy zas a znova. Na štvrtom poschodí sa tak v jednej miestnosti stretnete s fiktívnymi postavami z filmu E.T. Mimozemšťan, Star Wars či Alien. Ak máte radi kostýmy, sú tu k dispozícii mnohé kúsky, medzi inými napríklad šaty Salmy Hayek z filmu Frida. To všetko budete môcť vidieť na 300 000 metroch štvorcových plochy a okrem šiestich poschodí s terasou, s výhľadom na známy nápis Hollywood, je tu aj aj kino s divadlom v podzemí s kapacitou 1 000 ľudí.

Aké je to dostať Oskara

Foto: Academy Museum of Motion Pictures

Hlavná výstava s názvom Príbehy kina sa bude rozprestierať až na troch poschodiach. Po otvorení tu budú ešte dve dočasné expozície. Jedna bude venovaná japonskému režisérovi Hayaovi Miyazakimu, druhá, s názvom Cesta ku kinu, sa bude venovať vizuálnej zábave, ktorá viedla k vzniku kina – od prvých hier s tieňmi cez čarovné lampióny, stroboskopy až po Cinématographe Lumière, prvý úspešný filmový projektor. Určite vás pobaví aj oskarová skúsenosť, keď sami budete môcť zažiť, aké to je získať filmové ocenenie, Oskara.

Maľujte kostýmy s Ruth E. Carterovou

Foto: Academy Museum of Motion Pictures

Čo môžete urobiť pre svoju novú kinematografickú skúsenosť už dnes a zo Slovenska? Skúste, či sa dizajnérskymi schopnosťami vyrovnáte Ruth E. Carterovej. Táto filmovou akadémiou ocenená kostymérka sa preslávila kostýmami vo filme Čierny panter z roku 2018. Spojením modernosti a funkčnosti s africkými kmeňovými tradičnými odevmi dokázala skrz kostýmy komunikovať príbehy. Na stránke múzea pritom každý týždeň pribúdajú nové ilustrácie, ktoré si môžete vytlačiť a vyfarbiť, alebo tak urobiť cez mobilné aplikácie ako Recolor (v iOs aj Android). Porovnajte svoje umenie s inými a ak použijete #coloringwithruth, možno aj váš výtvor bude zdieľať Academy Museum of Motion Pictures na svojich sociálnych sieťach.

AMI MÉG ÉRDEKELHET