Óvakodj a szögletes hullámtól!

Ilyet tengeren csak a partról nézz...

Fotó: Shutterstock

A szögletes, sakktáblaszerűen megjelenő hullámok legfőbb lelőhelye Ré szigete, a francia tengerparton. Sőt, sokan ezek miatt az izgalmas hullámok miatt utaznak egyáltalán ide, de ha a jelenség megérkezik, jobb messziről figyelni. Mert ugyan ki akarná két tenger, vagy akár csak két áramlat kereszteződésében találni magát hirtelen?

Az oceanográfia szerint háromféle hullámzást különböztetünk meg: a hullámfodrokat, a tengerhullámokat és a holt hullámokat. A hullámfodrok a szél hatására kialakuló normális hullámok, a holt hullámok pedig a tehetetlenségi erő miatt a már szélcsendben kigördülő hullámok, amelyek a nyílt tengeren alakulnak ki, még szél sem kell hozzá. A különböző tengeri áramlatok és a földmozgások képesek nagyon veszedelmes hullámokat gerjeszteni. Hogy mennyire pusztító egy hullám, attól függ, milyen hosszú, milyen magas és milyen a periodikája. A hajókra például azok a hullámok a legveszélyesebbek, amelyek olyan hosszúak, mint a hajó és sűrűn követi őket egy következő hullám, ezekben törnek ketté a legerősebb, akár több száz méter hosszú acélhajók is. Egy 2006-os kutatás szerint azonban a legtöbb hajóbalesetet az okozza, amikor hirtelen változik meg a víz mozgása a tengeren, a szögletes hullámok (angolul cross sea vagy square waves) is legalább ennyire veszélyesek, pedig nem is hatalmasak.

Orr le, far fel

www.youtube.com

If You See Square Waves, Get Out of the Water!

A szögletes minta akkor fordul elő, amikor két hullámrendszer keresztezi egymást, miközben ferde szögben haladnak egymással szemben. Szép és harmonikus látvány, de hatalmas erő van benne a felszín alatt, pillanatok alatt beszippantja vagy kisöpri az embert, rosszabb esetben nem a homokos partra, hanem egy sziklának. Ezek az örvények a nyílt tengeren találkoznak, aztán szépen fodrozódva kijutnak a partra, de sokáig tarthat a „kifutásuk", ha újabb és újabb áramlatok érkeznek két irányból. A két irányból érkező széláramlatok (vagy egyik vízáramlat, a másik széllökés) is okoznak szögletes hullámokat, és könnyen felborítanak egy csónakot vagy egy hajót is.

Amőbázunk?

Fotó: Instagram

A kereszthullámzás vagy szögletes hullámok akkor jöhetnek létre, ha a hullámrendszerek hosszabb periódusú hullámzások, nem pedig rövid ideig tartó szélhullámok, tehát az egymást nem túl sűrűn követő hullámokból alakulnak ki. Akár órákig is eltarthat, amíg ezek a kétirányú széláramlatok elcsitulnak és még utána is órák telhetnek el, amíg a kereszthullámok kisimulnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET