Krajší výlet do Zálesia: Cestu lemuje ovocná alej

Aspoň na chvíľu uniknúť z ruchu hlavného mesta za kúskom prírody. To si praje veľa Bratislavčanov. Aj preto sa v jeho okolí stali populárne nielen Malé Karpaty a Petržalská hrádza, ale čoraz obľúbenejšie sú aj výlety pozdĺž Malého Dunaja. V Zálesí pribudla novinka v podobe ovocnej aleje.

Foto: Nadácia Ekopolis

Zálesie, malá obec medzi Mostom pri Bratislave, Malinovom a Ivankou pri Dunaji, získala svoju popularitu najmä vďaka Záleskému majáku. Tunajšie korzo si do svojich albumov prišli odfotiť už tisíce ľudí. Mnohí z nich sa vydali aj na prechádzku pozdĺž Malého Dunaja k Rozhľadni hniezdo a Bobriemu hradu. Miestne občianske združenie Naše zálesíčko najnovšie využilo grant Nadácie Ekopolis zo Zelených oáz podporovaných spoločnosťou Slovnaft, aby skrášlilo cestu opačným smerom, južne od obce, proti smeru prúdu rieky.

Ovocná alej v Zálesí

Foto: Nadácia Ekopolis

Pozdĺž cyklochodníka, ktorý lemuje rieku a spája obec Zálesie s lokalitou Dva mosty pri obci Most pri Bratislave, vysadili 20. novembra 2021 dobrovoľníci 100 stromov a k tomu 45 kríkov. Okrem environmentálneho hľadiska, keďže stromy absorbujú zo vzduchu CO2 a pomáhajú tak k dekarbonizácii planéty, budú stromy plniť aj estetickú funkciu. Každú jar tu zakvitne kilometrová pestrofarebná zmes čerešní, hrušiek, líp, moruší, sliviek a višní.

Význam sadenia stromov

Foto: Nadácia Ekopolis

Výsadba týchto stromov má väčšie množstvo prínosov, než sa na prvý pohľad môže zdať. Pri samotnej aktivite sa stmeľuje komunita, čo je veľmi dôležité najmä v dnešných časoch, keď sa spoločnosť polarizuje. Stromy tak môžu byť spoločnou témou, ktorá nás naopak spája. Stromy poslúžia cyklistom svojím tieňom na zmiernenie letných horúčav, chodcom zas ako vetrolamy. Okrem toho plnia dôležitú úlohu zadržiavania vody, ktorá sa vo svete stáva čoraz vzácnejšou komoditou. V neposlednom rade sú domovom pre hmyz a vtáctvo, ako i zdrojom potravy pre včely, ktorým poskytujú nektár. Včely zas vyrobia zdravý med a postupom rokov mnohé zo stromov na jeseň poskytnú svoje plody okoloidúcim na ochutnanie.

Vydajte sa na Korzo Zálesie na bicykli

Foto: Nadácia Ekopolis

Lokalita Korza, ktorá bola v minulosti nelegálnou skládkou, je pre svoje známe mólo a jeho architektúru vyhľadávaným cieľom výletov. Mnoho ľudí si na tento výlet zvolí auto. No práve to spôsobuje miestnej samospráve problémy. Pri takom veľkom množstve áut totiž nie je v okolí dostatok parkovacích miest. Riešenie je pritom jednoduché – stačí sa vydať do Zálesia na bicykli. Nemáte bicykel? Ľahko si ho požičiate. Zdieľané mestské bicykle od spoločnosti Slovnaft BAjk majú svoje stanice aj v neďalekej Vrakuni – a to hneď tri. Vybrať sa tak môžete po cyklochodníku od Ihličnatej ulice po Malodunajskej cyklotrase.

Foto: Nadácia Ekopolis

AMI MÉG ÉRDEKELHET