Versailles vo Viedni: Schönbrunn

Ak by sa malo rozhodnúť o jedinom symbole rakúskeho hlavného mesta, pravdepodobne by zvíťazil Prater, ale určite by sa na popredných priečkach objavil aj Schönbrunn. Viedenský palác Schönbrunn je jednou z najznámejších turistických atrakcií, o ktorej sa dá hovoriť iba v superlatívoch.

Foto: 123rf

Lokalita na predmestí Hietzingu prešla do vlastníctva Habsburgovcov v roku 1569. Manželka cisára Ferdinanda II., Eleonóra, dala v roku 1642 na panstve postaviť letohrádok, ktorý podľa jednej legendy ako prvá začala volať Schönbrunn, kým podľa druhej legendy zas arcivojvoda Matej. Názov Schönbrunn (doslova: krásna studňa) odkazuje na prameň výnimočnej krásy na panstve.

Letné sídlo cisára

Foto: Pexels

Od polovice 18. storočia bolo populárnym letným sídlom rakúskych panovníkov – počas zimného obdobia sa presťahovali späť do Hofburgu v centre Viedne. S rozpadom Rakúsko-uhorskej monarchie táto funkcia palácu zanikla a od roku 1918 funguje ako múzeum. V roku 1996 bol pridaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Barokový palác Schönbrunn je jednou z najnavštevovanejších atrakcií Viedne. Zlatožltá farba impozantnej budovy bola symbolom habsburskej ríše. Interiér sa nesie v štýle rokoko (väčšinou biele plochy s ornamentmi zo 14-karátového lístkového zlata) s českými krištáľovými lustrami a kachľovými pecami. Pôvodným zámerom bolo vybudovanie poľovníckeho zámku, ale vďaka neustálemu rozširovaniu sa nakoniec stalo reprezentatívnym letným sídlom cisárskej rodiny. Obrovský zámok má 1 440 miestností, z ktorých je možné navštíviť 45 – zaujímavosťou je, že cisársky dvor obsluhovalo 200 kuchýň.

Zámocký park

Foto: 123rf

Zámok je obklopený veľkým parkom, ktorý tvoria záhrady, kvetinové záhony, fontány a niekoľko budov. Gloriette je prekrásna historická budova postavená za vlády Márie Terézie a Jozefa II. Pamätník rakúskeho víťazstva v bitke pri Kolíne dnes funguje ako kaviareň, kde sa pravidelne konajú aj komorné koncerty.

Jednou zo zvláštnych atrakcií Schönbrunnu je Irrgarten, záhradné bludisko, kde je možné objavovať symboly 12 znamení zverokruhu. Aj keď už nedosahuje pôvodnú veľkosť, stále je neoddeliteľnou súčasťou cisárskej záhrady. Najzaujímavejším zo skleníkov v zadnej časti zámockého parku je Palmový dom (Palmenhaus), kde môžu návštevníci obdivovať rastliny z pralesov zo všetkých kontinentov. O niečo ďalej je znovuotvorený Púštny dom (Wüstenhaus) s mimoriadne bohatou zbierkou kaktusov.

Cisárska zoo

Foto: Pixabay

Súčasťou zámockej záhrady je aj najstaršia zoologická záhrada v Európe, ktorá funguje od roku 1752. Jej rozloha sa postupne zväčšila na 17 hektárov a dnes je považovaná za jednu z najmodernejších zoologických záhrad na svete. Jej reputácia bola založená na skutočnosti, že sa tu v roku 1906 narodil prvý slon v zajatí. Dovtedy bola odborná verejnosť presvedčená, že slony sa v zajatí nerozmnožujú.

Pri prechádzkach pavilónmi zoologickej záhrady môžete prejsť niekoľkými klimatickými pásmami, od dažďového pralesa cez púšť až po Arktídu. Žije tu viac ako 600 druhov zvierat vrátane nosorožcov, slonov, hrochov, ľadových medveďov, tigrov, levov a rôznych druhov opíc. Medzi návštevníkmi sú najobľúbenejšie pandy privezené z Číny, na ktoré je zoo nesmierne hrdá. Zámok, park a zoo sú skutočne fascinujúcimi atrakciami, teda výlet do Schönbrunnu môže byť skutočne zmysluplným celodenným rodinným programom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET