Za obrovskou palacinkou do poľských Bieščad

V malebnej dedinke Wetlina uprostred poľských Bieščad čaká na objaviteľov, turistov, zvedavcov, tulákov či kulinárskych nadšencov skrytý klenot - Chata Wędrowca.

Foto: Facebook Chata Wędrowca

Toto čarovné miesto ponúka nielen prívetivú atmosféru, ale môže sa pochváliť aj jedinečným kulinárskym zážitkom v podobe obrovskej chutnej palacinky.

Zmes tradície a inovácie v prístupe k jedlu i atmosfére

Foto: Facebook Chata Wędrowca

Chata Wędrowca sa právom nazýva ikonická – všadeprítomné drevo zútulňuje interiér v jemnom svetle starých lámp spolu s atmosférou dotvorenou vŕzgajúcou podlahou, vôňou čerstvej kávy a neustálou vravou návštevníkov sediacich za jednoduchými stolmi. Denné menu napísané na tabuli sa mení podľa nálady šéfkuchára a možností špajze - obsahuje jahňacinu, divinu, halušky či polievky. Výber je široký, ale podstata ponuky zostáva vždy rovnaká: je to obrovská palacinka, kilogram chutnej zhýralosti v tej najčistejšej podobe. Doplnená kyslou smotanou, čerstvým bobuľovým ovocím a bohato posypaná práškovým cukrom otestuje vašu chuť do jedla v prekrásnom okolí Bieščad na juhovýchode Poľska.

Palacinka s certifikátom i oceneniami

Foto: Facebook Chata Wędrowca

Každý, kto hľadá informácie o tom, kde sa dá v poľských Bieščadoch najesť, pravdepodobne narazil na zmienku o reštaurácii preslávenej takzvanou obrovskou palacinkou. Tento kulinársky zázrak však nie je nejaká priemerná palacinka; je to obrovské a chutné majstrovské dielo, ktoré spochybňuje tradičné predstavy o palacinkovom pôžitkárstve. Obrovská palacinka, vyrobená podľa tajného receptu, ktorý kombinuje tie najlepšie miestne suroviny, je pastvou pre oči aj chuťové poháriky. Po zjedení palacinky dokonca dostanete diplom, ktorý potvrdzuje, že ste palacinku úspešne zjedli.

Symbol kulinárskej dokonalosti a oslava miestnych chutí

Šéfkuchár v Chate Wędrowca sa hrdí tým, že získava vysokokvalitné miestne suroviny, aby tak vytvoril cesto na palacinky, ktoré dosahuje dokonalú rovnováhu nadýchanosti a chuti. Príprava zahŕňa starostlivý tajný proces, ktorý zaisťuje, že každá palacinka bude upečená do zlatistej dokonalosti.

Podávaná na nadrozmernom tanieri je zdobená rôznymi polevami od čerstvého bobuľového ovocia a šľahačky až po med a orechy z miestnych zdrojov. Vizuálny pôžitok prekonáva iba jej delikátna chuť.

Gault&Millau

Gault&Millau iste netreba nijak bližšie predstavovať – je to kulinársky sprievodca, jeden z dvoch najznámejších na svete, popri Micheline. Na rozdiel od Michelinu v Poľsku hodnotí aj reštaurácie v malých mestách a provinciách. Chata Wędrowca bola opakovane zaradená do sprievodcov Gault&Millau Polska. Znamená to, že prevádzka musí každoročne spĺňať vysoké požiadavky anonymných inšpektorov, ktorí hodnotia priestory podľa presne stanovených kritérií. Úspech nie je daný raz a navždy. A tak ako sa do sprievodcu len veľmi ťažko dostane, v ďalšom vydaní z neho, žiaľ, môže veľmi ľahko zmiznúť. To znamená pre každého poctivého kuchára veľký tlak a zodpovednosť, ale aj mobilizácia k rozvoju a neustálej zmene k lepšiemu. Chata Wędrowca svoj Gault&Millau titul opakovane potvrdzuje.

Lokálny vplyv

Chata je hrdá na začlenenie miestnych chutí do svojho jedálneho lístka. Použitie regionálnych ingrediencií v mnohých smeroch nielen podporuje miestnu komunitu, ale benefitujú i hostia: môžu si tak vychutnať autentickú chuť Wetliny a spolu s inovatívnym kulinárskym prístupom k vareniu.

Čoskoro novinka!

Chata Wędrowca je názov spoločnosti, pod ktorú spadá i ďalšia prevádzka: „Trzynastka“ (podľa adresy: Wetlina 13), ktorá zastrešuje je obchodík, kníhkupectvo, bar s alkoholom a kávou. V priebehu roku 2024 budú vedľa prvej, pôvodnej Trzynastky k dispozícii aj „malé trinástky“, teda celoročné vkusné komfortné domčeky na prenájom. To všetko asi hodinu jazdy autom z Medzilaboriec, či nášho nedávneho tipu na výlet do Habury.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET