Palócföldi sasfészek

Egykori vulkán csúcsán trónol a lenyűgöző füleki vár.

Foto: 123rf


Párját ritkító geológiai és történelmi látványosságban lehet része annak, aki a szlovák-magyar határ közelében fekvő Fülek városka kellős közepén megpillantja a több millió éve szunnyadó vulkán peremére épült várat. Földbe gyökerezik a lábunk, különösen, ha a meredek kaptatón feljutva körbetekintünk a lenyűgöző tájon.

Fülek impozáns várromja sasfészekként trónol a település közepén magasodó egykori vulkánon. A középkori erődítményből remek kilátás kínálkozik a városra és a környező Cseres-hegységre, amely kialudt tűzhányóival egy valóságos geológiai skanzen. A vár Nógrád legfontosabb műemléke, azon kevés erőd közé tartozik, amelyek az 1241-es tatárjárás előtt épültek és sikeresen ellenálltak a történelem viharainak.

Közel 800 éves történelme során szinte felsorolhatatlanul sok birtokosa volt a várnak, többek között a Bebek család, Csák Máté, Bethlen Gábor, de királyi birtokként Zsigmond király és Mátyás király is rendelkezett felette. Napjainkra a terjedelmes erődítmény néhány bástyája, egy nagy tornya és sziklába épült vastag falai maradtak meg, a múlt grandiózus üzeneteként az utókor számára.

A vár gyalogosan a Várfelső utcából, autóval pedig a Bástya utcából érhető el. A vár területén öt állomásból álló tanösvényen haladhatunk végig, amely a vár történelmén kívül a várhegy geológiai múltjával is megismertet. A kapu mellett, a várhegy sziklájába vájt földalatti titokzatos folyosóban a II. világháború helyi vonatkozásait bemutató kiállítás is megtekinthető.

kirandulastippek.hu

A bejáratnál a hatalmas, fedeles, ötszögletű Bebek-bástya emelkedik, amely a vár legépebben fennmaradt része. Szélső falában látható egy félig behatolt, kőből készült ágyúgolyó, amely az 1682-es török ostrom emléke. A felújított bástya öt szintjén a Füleki Vármúzeum megújult és korszerűsített állandó kiállításai várják a látogatókat paleontológiai, régészeti és a vár történetét bemutató tárlatokkal. A vártúra során gerinces és gerinctelen ősmaradványokat, növénylenyomatokat, bronzkori leleteket, valamint az utolsó várkapitány, II. Koháry István korhű öltözékét is megtekinthetjük. A torony negyedik szintjén kialakított pihenősarokban összekapcsolódik a múlt és a jelen, többek között a füleki vár eredeti állapotát bemutató, izgalmas 3D-s videó-rekonstrukciót nézhetünk meg egy nagyképernyős televízión. A vár számos kulturális rendezvénynek ad otthont, például minden ősszel itt rendezik meg a Füleki várjátékokat, de a történelmi fegyverek rajongóinak körében nagy népszerűségnek örvend a Nemzetközi történelmi íjászverseny is.

A megfáradt turista – miután sikeresen meghódította a várat – megpihenhet a Fülek szomszédságában található Rappon a Novolandia termálfürdőben. Az 1500 méter mélyről feltörő 38 fokos geotermikus víz egy több mint 20 millió éves másodkori tenger relikviája. Magas sótartalmának köszönhetően ideális balneoterápiás célokra, jótékony hatással van az izomrendszeri, keringési és emésztőrendszeri, valamint légúti megbetegedésekre. A termálfürdő szabadtéri medencékkel és egy modern wellnessközponttal várja a kikapcsolódni vágyókat.

Ezzel a videóval online is bejárhatjuk a füleki várat:

www.youtube.com

Hrad Fiľakovo 2020 (4K)
AMI MÉG ÉRDEKELHET