Pamukkale vulkáni termálfürdője

Vakítóan fehér mészkőmedencék a török tájban

Fotó: 123RF

Bár nincs közel a tengerparthoz, mégis sokan felkeresik a ma is aktív vulkáni tevékenység során kialakult gyönyörűszép mészkőmedencéket. Szerencsére a Világörökség részét képező fürdőt nemcsak csodálni lehet, hanem meg is szabad benne mártózni!

Pamukkale 17 kilométerre van Denizli városától – ez az i.e. 5500-ban alapított nagyváros is olyan ókori emlékekkel büszkélkedhet, hogy érdemes összekötni a kirándulással. Ha Pamukkale medencéi felé vesszük az irányt, láthatunk egy Római Birodalmból fent maradt amfiteátrumot, Hierapoliszban.

Fotó: 123rf

Hierapoliszi amfiteátrum

Hierapolisz mellett van Pamukkale, amelyet gyalogosan is megközelíthetük az ókori városból. A gyógyvizes medencék az UNESCO Világörökségének részét képezik, és Törökország egyik legnépszerűbb látványossága – évente 3 millió turista látogat a gyógyfürdőhőz, persze békeidőben.

A hófehér domboldalon kialakult mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogén-karbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 fokos forrásvíz hozta létre, ahogy lefolyik a domboldalon. A fürdőt már az ókorban is látogatták mint gyógyfürdőt. Pamukkale környékén több melegvizű forrás is található, ezt kihasználva rengeteg fürdő, szálloda épült ott az utóbbi évtizedekben.

A termálvíz feltörése aktív vulkáni tevékenységhez kapcsolódik – emiatt a terület földrengésveszélyes, amitől talán még izgalmasabb lesz az ottani kirándulás. Pamukkalét és Hierapolisz környékét gyakran döntötte romba földrengés, és a források helye is folyamatosan változik. Az ókorban még Hierapolisz délkeleti városfala alatt képződtek a medencék, a középkorban a délnyugati részre tolódott át, jelenleg pedig épp a kettő között törnek fel.

A Pamukkalét tápláló források vízhozama folyamatosan csökken, amitől nem cserélődik elég gyorsan a víz a medencékben, ráadásul a medencék fala is kezdett elszíneződni, ezért a török kormány szigorú szabályokat vezetett be a fürdőnél: csak a meghatározott medencékben lehet fürdneni és természetesen csak fürdőruhában és cipő nélkül mártózhatunk meg benne.

Nézd meg a galériánkat erről a lélegzetelállító termálfürdőről:

Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: Unsplash


Fotó: 123rf


Fotó: 123rf


Fotó: Instagram


Fotó: Getty Images


Fotó: Getty Images


Fotó: Getty Images



AMI MÉG ÉRDEKELHET