Pandémia mení aj Mapy Google

S viac než miliardou denných používateľov, 25 miliónmi dennými aktualizáciami a pokrytím viac než 200 krajín a regiónov sú Mapy Google jednou z najpoužívanejších funkcionalít tejto populárnej služby. Pandémia koronavírusu urýchlila vývoj najnovšej funkcie, ktorá nám čoskoro umožní vidieť v reálnom čase, aké je miesto našej plánovanej návštevy vyťažené.

Foto: Unsplash

Pri cestovaní sa často spoliehame na Mapy Google nielen z hľadiska navigácie, ale tiež z pohľadu recenzií a štatistík obľúbených časov. Tie umožňujú vyhnúť sa návalom turistov, nakupujúcich a čakaniu v radoch. Po prvej vlne pandémie vzrástla popularita poslednej spomenutej funkcie na dvojnásobok. Z dôvodu šírenia koronavírusu hľadali ľudia časy, kedy je vhodné navštíviť miesta svojho záujmu v čo najmenej frekventovaných časoch. Google na tento záujem zareagoval.

Busyness

Foto: 123rf

Samotný Google vám pri napísaní tohto slova ponúkne, či ste mali na mysli „business", anglické slovo pre podnikanie. Avšak Busyness nie je preklep, ale názov novej funkcie, ktorá zobrazí to, ako je miesto vyťažené v reálnom čase. Slovo vzniklo spojením slov „busy", čiže vyťažený, so slovom „business". Hoci je na trhu už mnoho rokov, päťdesiatpercentný nárast záujmu v období od marca do apríla povzbudil vývojárov k tomu, aby túto funkciu zakomponovali priamo do Máp Google.

Ísť či nejsť

Foto: Unsplash

Mapy Google budú čoskoro ukazovať nielen názov miesta, ale priamo v mape vám ukážu, či je miesto vyťažené menej než obvykle, tak ako zvyčajne, alebo naplno. To bude platiť pre zobrazovanie na počítači aj v mobilných telefónoch s operačnými systémami Android a iOs. O vyťaženosti sa dočítate priamo v mape pod názvom miesta, ktoré chcete navštíviť. Táto šikovná pomôcka tak pomôže pri odstupe ľudí,aj pri šetrení času pri návšteve obchodov, kaviarní či reštaurácií. V prvotnej fáze sa zobrazí vyťaženosť miesta po tom, čo si ho v Mapách Google vyhľadáte. Neskôr budú značené všetky miesta priamo v mape aj bez ich hľadania. Označené by tak mali byť nielen podnikateľské prevádzky, ale aj verejné miesta, akými sú napríklad pláže či parky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET