LETNÉ POTULKY V SRDCI FRANCÚZSKA

Paríž ponúka nespočetne veľa zázrakov. Do mesta lásky sa oplatí zavítať nielen nováčikom, ktorí sa nikdy netúlali jeho elegantnými ulicami, ale aj tým, ktorí už mali česť spoznať viacero tvárí francúzskej metropoly.

Foto: Shutterstock

V roku 2021 bol Paríž po Bangkoku druhou destináciou s najvyšším počtom turistov. Odvtedy jeho popularitu ešte znásobil bláznivý seriálový hit Netflixu Emily v Paríži. V dvojmiliónovej metropole (po započítaní aglomerácií má viac ako 13 miliónov obyvateľov) sa oddávna snúbia tradície s novátorskými riešeniami, takže v hlavnom meste lásky a módy sa nikdy nebudete nudiť.

GENIUS LOCI

Foto: Pixabay

Vycibrený vkus, vychýrená kuchyňa, obdivuhodná architektúra, výnimočné umelecké a kultúrne akcie, divoký nočný život a povestný šarm elegantných Parížaniek. To všetko vytvára nezameniteľnú atmosféru Paríža, ktorá si vás podmaní od prvého momentu po príchode do mesta nad Seinou.

Rodisko Voltaira, Clauda Moneta či Édith Piaf má oddávna povesť metropoly, kde sa snúbi lokálpatriotizmus s kozmopolitizmom, život je krásny a ľahký a milenci nachádzajú dokonalé útočisko. Takej kombinácii nik neodolá! Paríž je napriek hustej sieti hromadnej dopravy ideálnym miestom pre chodcov, keďže väčšina atrakcií leží blízko seba. Prechádzka historickým centrom je zážitkom sama osebe, pričom návštevníci si môžu vybrať z rôznych, spravidla bezplatných tematických prehliadok.

Akcie organizujú občianske združenia, dobrovoľníci a miestni nadšenci, najväčšej popularite sa tešia gastropotulky historickou štvrťou Marais a cyklovýlety pozdĺž Seiny. Za požičanie bicykla zaplatíte pár eur. Obľúbené sú tiež prehliadky slávneho cintorína Pere Lachaise a svetoznámych scén slávnych revue 20. storočia.

TOP VÝSTAVY ROKA

www.youtube.com

LV DREAM Exhibition in Paris | LOUIS VUITTON

Paríž bol vždy kultúrnou destináciou číslo jeden, čo potvrdzujú aj tohtoročné výstavy považované za udalosti sezóny. Medzi povinné zastávky milovníkov umenia patria najnovšie expozície svetoznámeho Louvru. Za pozornosť však stoja aj pikantné prehliadky v múzeu erotiky. Výstava s názvom Pred búrkou sa venuje jednej z najhorúcejších otázok súčasnosti – klimatickej kríze. Atraktívnu expozíciu nájdete v jednom z najnovších a najvzrušujúcejších umeleckých priestorov mesta – galérii Bourse de Commerce Pinault Collection. Tešiť sa môžete na provokatívne obrazy, fotografie, sochy či digitálne inštalácie od umelcov, ako sú Cy Twombly, Danh Vo, Frank Bowling či Anicka Yi. Výstava potrvá do 11. septembra.

Fanúšikovia histórie si prídu na svoje v La Grande Halle de La Villette na unikátnej výstave Ramzes a zlato faraónov. Musée d‘Orsay pripravilo prehliadku venovanú dvom ikonám – Édouardovi Manetovi a Edgarovi Degasovi. Národné múzeum Picassa predstaví pri príležitosti 50. výročia smrti tohto velikána jeho životné dielo z nového uhla pohľadu.

Skutočnou lahôdkou je výstava venovaná legendárnej značke Louis Vuitton, ktorá sa koná v priestoroch zrekonštruovaného obchodného domu z 19. storočia a je otvorená do 15. novembra. Milovníci módy sa môžu tešiť na kultové módne kreácie, ktoré vznikli počas uplynulých 160 rokov a diktovali trendy. Multimediálna prehliadka s názvom LV Dream vás vovedie do sveta haute-couture, parfumov a luxusného nábytku prostredníctvom interaktívnych inštalácií. Pripravte sa na impozantný digitálny portrét či psychedelickú izbu, ktoré vám vyrazia dych. Vstup je voľný.

PO ZOTMENÍ

Foto: unsplash

Paríž bol prvou európskou metropolou s verejným osvetlením, preto sa dodnes nazýva aj mestom svetiel. Keď sa zatvoria obchody a rodinné reštaurácie, ulice rozžiaria milióny svetiel a nikdy nekončiaci život sa plynule presunie do pubov, vinární a koktailových barov. Na svoje si prídu fanúšikovia mainstreamu i alternatívy.

Najlepšie techno párty v centre nájdete v klube 824 heures, najlepší výhľad sa vám naskytne zo strechy podniku Sierra Neon. Ak zatúžite po osvedčenej klasike, vyrazte do La Machine du Moulin Rouge. Letný Paríž, to sú aj početné festivaly. Koncom júna vystúpia na akcii Solidays legenda nigérijskej hudby Rema a francúzske hiphopové duo Bigflo & Oli. Koniec augusta bude patriť festivalu Rock en Seine, na ktorom zahrajú také hviezdy, ako Billie Eilish, The Chemical Brothers a Florence + The Machine.

HODUJTE AKO PARÍŽANIA

V Paríži nezostane nikto hladný, a to bez ohľadu na osobné chuťové preferencie. V osvedčených podnikoch, vo vychýrených reštauráciách aj v horúcich novinkách pripravujú kulinárske špeciality najlepší šéfkuchári sveta. Francúzska vášeň pre jedlo naplno vynikne aj na farmárskom trhu na Boulevard Raspail. Samozrejmosťou je ranná káva s nadýchaným croissantom, ktorému konkurujú zapečené sendviče croque monsieur a croque madame. Na obed si môžete dopriať výdatný šalát nicoise alebo šunkovo- syrový quiche, ktoré vám dodajú dostatok energie na parížske potulky. Hlavným jedlom dňa je večera, vyskúšajte ratatouille, syrové fondue, francúzsky šolet, čiže cassoulet alebo delikátny syrový tanier. Ťažké jedlá, ako pečené jahňa na rozmaríne alebo boeuf bourguignon, si radšej odložte na chladné zimné večery. V sieti Chez Clement, ktorú obľubujú domáci aj turisti, môžete ochutnať tradičnú francúzsku kuchyňu za prijateľné ceny. Tým, ktorí radi experimentujú, odporúčame podnik Le Servan, kde sa miešajú francúzske tradície s chuťami z juhovýchodnej Ázie. Vegetariáni si prídu na svoje v izraelsko-francúzskom podniku Mizon. Ak si potrpíte na romantiku, naobedujte sa v Casa Luca s rodinnou atmosférou a výhľadom na Víťazný oblúk.

Pri zmienke o jedle nemožno opomenúť ani sladké delikatesy. Z pestrej palety odporúčame tradičný dezert Éclair alebo pestrofarebné makrónky. Ideálnou voľbou na leto je však ľadové osvieženie. Najslávnejšia zmrzlináreň Paríža – Berthillon si zaslúži osobitnú pozornosť, a to vďaka originálnym chuťovým kreáciám bez umelých prísad. Ak vám neprekážajú rady, určite vás nesklame ani najstaršia zmrzlináreň v meste – Raimo.

POVINNÉ ZASTÁVKY

Foto: Shutterstock

Pri návšteve hlavného mesta lásky a módy si vyčleňte čas aj na osvedčenú klasiku. Aj keď môžete mať pocit, že turistické highlighty už dokonale poznáte a nechcete sa tlačiť v dave, vždy vás môžu niečím prekvapiť. Navyše, dávajú Parížu osobitý ráz a práve tam zažijete nefalšovanú parížsku romantiku.

Neexistuje človek, na ktorého by nezapôsobila prechádzka po bulvári Champs-Élysées, lemovanom luxusnými obchodmi, skvelými kaviarňami a neodmysliteľným stromoradím. Pohár výborného francúzskeho červeného vína si doprajte v jednom z podnikov nad Seinou.

Vaše srdce si získa aj historická fasáda katedrály Notre-Dame, ktorá po ničivom požiari prechádza rekonštrukciou a slávnostné otvorenie je naplánované na december 2024.

Nemenej atraktívnym zážitkom bude tiež prehliadka pompéznych palácov vo Versailles. V múzeu Louvre sa nachádzajú desiatky tisíc diel. Keby ste ich chceli vidieť všetky na vlastné oči, nestačil by vám na to ani celý život. Ak budete mať čas, návštevu Louvre si zopakujte aj viackrát. V ponuke je viacero typov vstupeniek, rezervujte si ich však niekoľko týždňov vopred. Vyhnete sa únavnému čakaniu v nekonečných radoch.

Vo vašom itinerári by nemala chýbať ani parížska dominanta – Eiffelova veža. Namiesto výťahov môžete použiť schody, na vrchol kovovej ikony vedie 1665 schodov (prístupná je iba časť schodišťa). Nadýchnite sa a zdolajte po vlastných hlavného protagonistu Svetovej výstavy z roku 1889!

PARÍŽ V ČÍSLACH

Foto: Pexels

  • POČET OBYVATEĽOV: 2 165 000
  • POČET TURISTOV ROČNE: viac ako 10 000 000
  • POČET MÚZEÍ: 160
  • POČET PARKOV A ZÁHRAD: 435
  • POČET FRANCÚZSKYCH REŠTAURÁCIÍ: vyše 10 000
  • VEČERA PRE DVE OSOBY: od 50 eur
AMI MÉG ÉRDEKELHET