Možnosti parkovania auta pri letisku počas dovolenky

Dlhšie aj kratšie cesty na dovolenku aj citybreaky vyžadujú od ľudí zo Slovenska nechávať svoje autá na a pri letiskách. Verejná doprava k najbližším letiskám silno zaostáva a pre komfort aj čas je auto často jedinou rozumnou voľbou. Ako a kde môžete auto pri letiskách nechať?

Foto: Shutterstock

Pri vycestovaní do zahraničia sa len málo ľuďom naskytne možnosť nastúpiť na verejnú dopravu a prísť priamo na letisko. Či už letíte z Bratislavy, Viedne, Budapešti, Prahy či poľských letísk, vždy môžete využiť dve základné možnosti.

Parkovanie na letisku

Foto: Budapest Airport

Prvou a automatickou voľbou parkovania na letisku je ponuka samotného letiska. O tej sa, pochopiteľne, dozviete, keďže príjmy letísk z parkovania sú po príjmoch od aeroliniek hneď druhými najvyššími. Možností máte viacero. Keď idete niekoho len zaviezť, párminútové parkovania (tzv. kiss & fly) nič nestoja. Podobne je to tak, ak niekoho idete vyzdvihnúť. Problémom už je, ak sa let oneskorí, a tak radšej počkajte na odpočívadle pred letiskom, kým prichádzajúca osoba neoznámi, že už vystupuje z lietadla.

Parkovacie domy v okolí letísk sú zvyčajne tou najdrahšou alternatívou. K cene letenky sa vám tak poľahky pripočítajú stovky eur za parkovné. O niečo lacnejšie sú vzdialenejšie parkovacie plochy – letiská ich majú vymedzené do zón a čím je zóna ďalej od letiska, tým je lacnejšia. Tieto zóny sa tiež nazývajú dovolenkové, keďže ich dovolenkári využívajú najčastejšie. Pri ich využití odporúčame platbu a rezerváciu vopred, vyjde vás to lacnejšie. Zároveň máte príjazd a odjazd bez problémov, len nestraťte potvrdenku, ktorú vám prístroj vytlačí po príjazde. K cestovaniu si určite pripočítajte čas, ktorý budete musieť s batožinou stráviť niekedy aj 20-minútovou chôdzou k terminálu.

Pozor si dajte aj na to, že parkovacie miesta sú tu skutočne natesno a pri ich hľadaní môžete stráviť nejakú tú dobu. Potom už len zostáva prianie, aby ste auto nenašli po dovolenke poškriabané. Vinníka sa tu budete dovolávať len veľmi ťažko.

Parkovanie ďalej od letiska s transferom

Foto: Parktiger.at

Samozrejme, sú tu aj lacnejšie alternatívy. V okolí letísk sa pre hluk zvyčajne nachádzajú len rovné a nikým nezastavané plochy. Okrem poľnohospodárov sú zvyčajne využívané firmami, ktoré na pozemkoch zriaďujú strážené parkoviská. Sú síce ďalej od letiska, no sú výrazne lacnejšie než parkovanie na letisku samotnom. Oplatí sa vyberať podľa recenzií na internete. To najmä v prípade nespevnených plôch, ktoré môžu byť zablatené, či nespoľahlivým službám. Zvyčajne však tieto firmy majú ostrú konkurenciu, a tak sa snažia o čo najlepšie služby. Funguje to tak, že rezerváciu urobíte online vopred, po príjazde zaparkujete a na vyznačenom mieste počkáte na minibusový transfer, ktorý vás odvezie priamo k odletovému terminálu. Tento odvoz máte v cene parkovacej služby. Minibus nemusí viezť len exkluzívne vás, ale odváža všetkých, ktorí aktuálne prišli. A tak, hoci na cene ušetríte, s touto službou potrebujete byť pri letisku ešte skôr než zvyčajné dve hodiny pred odletom. Niekedy totiž môžete prísť, keď je transfer na letisko práve na letisku, alebo príde priveľa áut naraz – a jeho kapacita nestíha.

Je teda na vás, čo si vyberiete – ak máte málo času a peniaze nie sú až taký problém, letisko je pre vás možnosťou. Pre cestovanie s malým rozpočtom a bez časového stresu sú parkovacie služby s transfermi jednoznačne lepšou voľbou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET