Päť vecí, ktoré v prírode zlepšila pandémia koronavírusu

Pri toľkých negatívnych správach ohľadom koronavírusu je veľkou vzpruhou čítať o niečom pozitívnom, čo koronavírus priniesol. No sú aj také správy – a to najmä tam, kde si život a príroda vytvorili nové cesty cez dopady ľudskej činnosti.

Foto: 123rf


Vystresované pandy

Foto: Getty Images Hungary

Panda veľká je najohrozenejším druhom medveďov na svete. Na celom svete ich žije len 1 600 exemplárov. Sú to veľmi citlivé živočíchy, ktoré ťažko nútiť k tomu, aby sa rozmnožovali aj v zajatí. V zoologickej záhrade Oceanic Park v Hongkongu sa však na jar stal zázrak. Dve dospelé pandy sa po desiatich rokoch márneho úsilia vedcov dali dokopy, navyše úplne prirodzeným spôsobom. Podľa ošetrovateľov je to jednoznačne výsledok toho, že zoo zavreli a pandy už nemuseli žiť svoj život pred očami 6 miliónov návštevníkov.

Čistejší vzduch za čisté pľúca

Foto: NASA

Pre koronavírusové obmedzenia klesla letecká doprava v Európe mesačne o 67 miliónov pasažierov, v USA zaznamenali 40% pokles. Toto malo priaznivý vplyv na vypúšťanie skleníkových plynov, čo ešte umocňoval fakt, že na určitý čas zastavilo výrobu aj mnoho tovární. Z fotografií, ktoré uverejnila NASA, jednoznačne vidieť, že atmosféra nad Čínou je oveľa čistejšia. Len v Číne namerali o 50% menej oxidu uhoľnatého a oxidu uhličitého v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Aj iné metropoly, ako New York, Barcelona či iné metropoly majú teraz čistejší vzduch.

Benátske kanály

Foto: Getty Images Hungary

Benátky navštívi ročne 30 miliónov turistov, ktorí chcú prejsť po Moste vzdychov alebo si chcú vychutnať plavbu gondolou. Miestni tvrdia, že kvôli lockdownu sú kanály úžasne čisté, znovu im vidno až na dno, kde okrem rias si môžete všimnúť aj maličké ryby i raky. Tichšie obdobie si užívajú aj labute, ktoré predtým kvôli hluku člnov i turistov sa zdržiavali mimo hraníc mesta. Teraz namiesto návštevníkov sú to práve ony, čo si užívajú slnečné lúče na azúrovo modrých benátskych kanáloch.

Vrcholy Himalájí

Foto: Unsplash

V indickom meste Džalandhár nikto nevidel vrcholy Himalájí, ktoré ležia 160 kilometrov od mesta, počas posledných 30 rokov. Vďaka čistejšiemu vzduchu si však miestni znovu môžu vychutnať výhľad na majestátne hory. Výstupy v Himalájach sú však až do odvolania zakázané nepálskymi úradmi. Mount Everest bol pritom naposledy uzavretý pred horolezcami v roku 2015 kvôli zemetraseniu.

Nádej pre ježkov

Foto: 123rf

Ježe patria vo Veľkej Británii medzi najpopulárnejšie cicavce. Na cestách ich však ročne zahynie stotisíc a ich počet v posledných dvoch desaťročiach tak poklesol o tretinu, čím už patria medzi ohrozené druhy. Počas pandémie však ľudia využívajú autá len v tých najnutnejších prípadoch, kým bicykel je čoraz populárnejšou alternatívou. Z toho profitujú aj roztomilí ježkovia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET