Ohliadnutie za kariérou Petra Sagana

Začiatkom roku 2023 oznámil náš najúspešnejší cyklista Peter Sagan, že v tejto sezóne končí s cestnou cyklistikou. Pokúsi sa zabojovať o svoje miesto na OH v Paríži v roku 2024 v Paríži, no venovať sa chce predovšetkým výchove syna. My sme sa preto ohliadli za jeho kariérou.

Foto: Shutterstock

Peter Sagan sa narodil v roku 1990 a vyrastal spolu s dvomi bratmi a sestrou na žilinskom sídlisku Bôrik. Svoje prvé víťazstvo si vybojoval práve tu už vo svojich siedmich rokoch. Od deviatich rokov trénoval v Cyklistickom spolku Žilina a rýchlo sa ukázalo, že sa na Slovensku narodil talent, ktorý sme tu už dlho nemali.

Začiatky na horskom bicykli 

Hoci poznáme Petra Sagana ako cestného cyklistu, jeho začiatky boli na horskom bicykli. Venoval sa mu popri cesťáku a úspechy dokonca dosiahol aj v cyklokrose. Ako šestnásťročný porazil na pretekoch Regiónom Orlicka všetkých svojich o dva roky starších súperov a začal tým šnúru juniorských víťazstiev. Už v roku 2007 sa stal juniorským majstrom Slovenska v cestnej cyklistike, bol ôsmym na majstrovstvách Európy juniorov a piatym na majstrovstvách sveta juniorov v Mexiku. Peter si nikdy nesťažoval na zlé podmienky, vyhrnul si rukávy a tvrdo zapracoval. Známym je moment, keď v prvom kole Slovenského pohára v horskej cyklistike nemal hotový bicykel od sponzora. A tak si jednoducho požičal sestrin bicykel a preteky vyhral. V roku 2008 si vyjazdil svoje prvé juniorské víťazstvo na veľkých pretekoch, keď v kategórii cross-country vyhral majstrovstvá Európy v Nemecku. V júni rovnakého roku bol už juniorským majstrom sveta v horskej cyklistike.

Prechod na cestu 

Po zavŕšení dospelosti a prechodu do seniorských súťaží nebol Peter stále rozhodnutý, či sa chce venovať horskej alebo cestnej cyklistike, a tak robil oboje. Zaujal nielen svojimi výkonmi, ale aj skromnosťou, humorom a tiež húževnatosťou. Preteky dokončil či dokonca sa aj umiestnil napriek pádom, zraneniam, zlomeným kolesám, či prasknutým rámom bicykla. To mu vyslúžilo prezývku Rambo. A hoci mu podľa vlastných slov svet horskej cyklistiky viac prirástol k srdcu a bol v týchto disciplínach veľmi úspešný aj medzi seniormi, nakoniec prišla ponuka zo sveta veľkej cestnej cyklistiky, ktorú neodmietol. Táto ponuka prišla z tímu Liquigas a od roku 2010 súťažil Peter v najväčších pretekoch cestnej cyklistiky sveta. Odvtedy si zapísal 121 profesionálnych víťazstiev vrátane všetkých Grand Tours. Dvakrát vyhral etapu na Giro d’Italia, štyrikrát na španielskej Vuelte,a dvanásťkrát na legendárnej Tour de France. Titul majstra sveta v cestnej cyklistike v kategórii elite – preteky s hromadným štartom mužov – vyhral po prvý raz v roku 2015 a udržal si ho aj po nasledujúce dva roky. K tomu v roku 2016 pridal aj zlatú medailu z majstrovstiev Európy. Pôsobil v tímoch Cannondale, Tinkoff-Saxo, Bora Hangsgrohe, až v roku 2022 prestúpil do tímu TotalEnergies, v ktorom pôsobí aj tento rok a svoju kariéru na cestných bicykloch v ňom aj ukončí.

Záver kariéry späť na horský bicykel 

Počas pretekov Vuelta a San Juan v Argentíne tento rok Peter Sagan oznámil koniec svojej profesionálnej kariéry v cestnej cyklistike vo svojich 33 rokoch. Chce tráviť čas so svojím päťročným synom Marlonom a dodržať, čo vždy tvrdil – že chce svoju kariéru ukončiť opäť na horskom bicykli. Rád by tak urobil počas letných olympijských hier 2024 v Paríži. Hoci miestenka Slovenska ešte nie je istá, bol by to znamenitý záver ohromnej kariéry a mena, ktoré preslávilo Slovensko po celom svete. Preto budeme Petrovi veľmi držať palce.

AMI MÉG ÉRDEKELHET