Petrohrad, Benátky severu

Kanály križujúce mesto, monumentálne architektonické skvosty, parky, ktoré sa v zime premieňajú na klziská. Aj to robí z Petrohradu neodolateľnú destináciu, kde sa oplatí vyraziť na predĺžený víkend.

Foto: Getty Images Hungary

Petrohrad je podľa domácich i turistov „najeurópskejším" mestom Ruska. Vzhľadom na jeho geografickú polohu to neprekvapuje – za pár hodín sa dostanete trajektom do fínskych Helsínk či hlavného mesta Estónska – Tallinu. Vyše päťmiliónová metropola však nezaprie ruský domicil – nechýbajú veľkolepé námestia, široké ulice, pompézne paláce ani chrámy s kupolami cibuľovitého tvaru. A práve v tejto ambivalencii sa ukrýva skutočná príťažlivosť Petrohradu. Všetko je trochu známe, a predsa iné, ako sme zvyknutí. Vďaka nevšednej pestrosti sa tak môžeme odpútať od monotónnosti všedných dní.

KDE ZAČAŤ? PRECHÁDZKA SRDCOM PETROHRADU

www.youtube.com

Saint Petersburg, Russia 🇷🇺 - by drone [4K]

Historické centrum diagonálne pretína jedna z najrušnejších ulíc mesta – Nevský prospekt. Obe strany ulice sú preplnené chodcami, či už ide o turistov alebo domácich, vychutnávajúcich si obedňajšiu prestávku. Priamo na hlavnej petrohradskej ulici stojí Kazanská katedrála, ktorú komunisti zmenili na múzeum. Od roku 1991 slúži opäť ako pravoslávny chrám a dnes – najmä pre neďalekú stanicu metra – je obľúbeným miestom stretnutí Petrohradčanov.

Prechádzku mestom tak môžete začať práve tu. Malými mostami nad kanálmi sa dostanete k sídlu Admirality, ktoré možno obdivovať len zvonka. Komplex budov na brehu Nevy je totiž domovom ruského námorníctva. V priľahlej Alexandrovej záhrade sa nachádza jeden zo symbolov Petrohradu – socha bronzového jazdca, ktorú ospieval aj svetoznámy ruský klasik Alexander Sergejevič Puškin.

Keď prejdete cez Palácový most, dostanete sa do mestskej časti Petrograd. Petropavlovská pevnosť, ktorá stojí na samostatnom ostrove, bránila mesto od svojho založenia v roku 1703 až do 20. storočia. Mnohí sem prídu len preto, aby zblízka videli a počuli tradičný poludňajší výstrel z dela, ktorého ozvena sa nesie až na opačné nábrežie.

DVA CHRÁMY, KTORÉ MUSÍTE VIDIEŤ: CIBUĽOVITÁ KUPOLA A OBROVSKÁ KATEDRÁLA

Foto: 123rf

Impozantný Chrám Spasiteľa na krvi v Petrohrade.

Pri návšteve Petrohradu nemožno vynechať dva chrámy – kostoly, ktoré by ani nemohli byť odlišnejšie! Chrám Spasiteľa na krvi stojí na mieste, kde bol v roku 1881 spáchaný atentát na cára Alexandra II. Impozantná stavba pripomína Chrám Vasilija Blaženého na Červenom námestí v Moskve. Kupoly cibuľovitého tvaru pútajú pozornosť žiarivými farbami, steny zdobia orientálne motívy. Interiér je unikátny aj tým, že na 7500 metroch štvorcových sú nádherné mozaiky.

Chrám svätého Izáka sa vyznačuje inými štýlovými znakmi. Monumentálny objekt je vysoký cez sto metrov a zmestí sa doň až 14-tisíc veriacich, čo z neho robí jednu z najväčších katedrál Ruska. Strešnú konštrukciu podopiera viac ako sto stĺpov z červenej žuly, zvonka zdobia katedrálu sochy. Po Bazilike svätého Petra v Ríme a Katedrále svätého Pavla v Londýne nájdeme tretiu najväčšiu kupolu na svete práve v petrohradskej Katedrále svätého Izáka. Zo strechy chrámu, na ktorú vedie tristo schodov, je nádherný výhľad na mesto.

AKO ZAHNAŤ HLAD: OD CVIKLOVEJ POLIEVKY PO GRUZÍNSKE ŠPECIALITY

Foto: 123rf

V Petrohrade sa určite zastavte na peľmene - varené taštičky z rezancového cesta plnené mletým mäsom.

Dobrou správou pre gurmánov je, že centrum mesta ukrýva desiatky podnikov s rôznorodou ponukou. Nechýbajú tradičné kuchyne viacerých národností, v posledných rokoch sú však populárne najmä gruzínske reštaurácie, ktoré nájdete takmer na každom kroku. Ak hľadáte niečo lacné a chutné, môžete staviť na národnú špecialitu Rusov – známe bliny, podávané s najrôznejšími plnkami počnúc strúhaným syrom. Ochutnať sa oplatí aj ďalšie tradičné ruské jedlo – peľmene, čo sú varené taštičky z rezancového cesta plnené mletým mäsom.

Počas chladnejších dní odporúčame misku horúceho boršču. Táto výdatná polievka vám dodá dostatok energie na potulky mestom. Keď si k jedlu dáte – v duchu ruskej tradície – aj štamperlík vodky, účinok je zaručený. Rovnako dobre vás zahreje aj šálka horúceho ruského čaju.

AMI MÉG ÉRDEKELHET