Duna na slovenský spôsob: piesočné duny na Záhorí

Ak si myslíte, že musíte cestovať na koniec sveta, aby ste zažili čarovné piesočné duny, tak sa mýlite. Stačí sa vybrať na Záhorie, kde čaká na objavovanie skrytý klenot - piesočné duny.

Piesočné duny
Foto: Región Záhorie

Táto prírodná čarovná oblasť sa nachádza v blízkosti rieky Moravy a je ako malý kúsok púšte uprostred Európy. Približne v strede cesty medzi Lakšárskou Novou Vsou a Plaveckým Mikulášom vás privíta púštna krajina. Aj keď neponúka také exotické prostredie ako púšte v Afrike alebo Ázii, ponúka úplne nový a jedinečný zážitok pre tých, ktorí túžia po dobrodružstve.

Raj pre milovníkov prírody

Piesočné duny na Záhorí sa stali obľúbeným miestom pre turistov a milovníkov prírody, ktorí hľadajú odľahlé a tajomné miesta na pobreží rieky Moravy. Na týchto dunách sa môžete vybrať na prechádzku a cítiť sa ako v oáze v strede ničoho. Piesočné duny poskytujú nádherný výhľad na okolitú krajinu a ponúkajú jedinečnú atmosféru, ktorá vás vtiahne do svojho kúzla. Šranecké piesky, ako sa oblasti hovorí sú súčasťou chránených území Natura 2000. Nachádzajú sa tu vzácne druhy rastlín a živočíchov. Medzi nimi naša najväčšia jašterica zelená, množstvo motýľov a kobyliek, nad hlavami vám preletí dudok chochlatý a včelárik zlatý, či jeden z jedenástich druhov netopierov. K tomu nesmie chýbať tunajší typický les naplnený zdravou živicou v každom nádychu.

OBLASŤ S ROZLOHOU ASI 570 KM ŠTVORCOVÝCH VZNIKALA V OBDOBÍ PLEISTOCÉNU Z PRIVIATYCH PIESKOV RIEKY MORAVY.

Vojenské územie

Foto: Región Záhorie

Toto územie je súčasťou vojenského výcvikového priestoru. Aj vďaka tomu si zachováva svoj pôvodný charakter. Nesmie sa tu ťažiť, stavať a to pomáha miestnej faune a flóre. Ak počas týždňa prebieha cvičenie, nedostanete sa sem. Cvičenia sú dopredu plánované a ich harmonogram je pravidelne aktualizovaný na stránke ministerstva obrany. No cez víkendy si duny môžete užiť plnými dúškami s pieskom v topánkach. Buďte však opatrní na územia, kde je trvalý zákaz vstupu – hrozí vám potenciálna pokuta od vojenskej polície.

Piesok plnými dúškami doma

Ak ste sa naladili na dva pokračovania filmu Duna, toto miesto dáva ešte väčší dôvod na jeho návštevu. Krátkym výletom na Slovensku sa môžete ocitnúť vo veľmi svojskej a u nás jedinečnej krajine. A ak radšej cestujete po svete, prečítajte si, kde všade sa film Duna 2 natáčal a vyberte sa objavovať skutočné lokality, kde sa scény odohrávali.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET