5 tipp, hogy idén pihentető legyen a nyaralás

Apróságok, mégis elkerülheted általuk a nyaralás utáni fáradtságot.

fáradt
Fotó: Pixabay

Tényleg nem kell sok dologra figyelni, ha az a cél, hogy ne hullafáradtan érjünk haza a nyaralásból. Semmi trükk, semmi nagy kihívás, de ha odafigyelsz erre az 5 dologra, idén sokkal jobban érzed majd magad nyaralás után!

Az amerikai Centers for Disease Control statisztikája szerint huszonöt felnőtt járművezetőből körülbelül egy számolt be arról, hogy az elmúlt harminc napban elbóbiskolt vezetés közben, amikor egy hosszabb túráról vagy nyaralásból tért haza. Persze lehet autó nélkül, más közlekedési eszközzel is nyaralni menni, de a magyarok többsége általában ezt a járművet választja. Ám nemcsak azoknak kell figyelniük, hogy ne merüljenek ki teljesen, akik hazafelé vezetnek a tengerpartról, hanem mindenkinek, mert a nyaralás pont arra való, hogy kipihenjük magunkat, nem igaz?!

1. Aludj!

Fotó: Pixabay

...különben szabi után iszod meg a levét! Nyaralás közben aludj minimum 7 órát éjszakánként, persze, ha még többet tudsz szundítani, az csak jó. Hazautazás napján is igyekezz ne a legkorábbi géppel, vonattal jönni. Ha messzi tájakról érkezel haza, akkor a jetlag kipihenésére adj magadnak még legalább 1-2 szabadnapot a munkába állás előtt.

2. Kevesebb alkohol

Ha egész nyaralás alatt iszogattál, vagy all inclusive ellátáson voltál és adta magát a korlátlan italfogyasztás, akkor is figyelj arra, hogy az utolsó 1-2 napban már ne igyál alkoholt, vagy csak nagyon minimális mennyiségben, és mindig ugyanannyi vizet is kortyolj mellé.

3. Kevesebb program

Ha tényleg a pihenés a cél a nyaralás alatt és nem a folyamatos felfedezés, az új dolgok megismerése, akkor egy hét alatt maximum 2 kirándulós, városnézős, fárasztó napot tervezz, a többit töltsd lazítással, pihenéssel, napozással! Kérj masszázst, és olyan programokra menj, amelyek nem fárasztanak le: nézz meg egy színházi előadást, válassz egy kisebb volumenű kiállítást egy egész múzeum tárlata helyett, és csak egy városrészt járj be egy egész metropolisz helyett.

4. Végre van idő mozogni!

Bár valakinek az evés-fekvés jelenti az igazi pihenést, ezzel nem teszel jót a szervezetednek. A sokakra jellemző nyaralás alatti túlevés napokon belül emésztési gondokhoz vezethet, hiszen megváltozik az anyagcsere. Így lehet, hogy bár folyamatosan a napágyban pihensz, mégis állandóan kimerültnek érzed magadat a sok bevitt kalóriától és az emésztőrendszer leterhelésétől. Minden főétkezés után sétálj legalább fél órát és próbálj mértéket tartani a falatozásban!

5. Nem kell egyben levezetni

Ha messzire mész autóval nyaralni (a 700 km-nél hosszabb út már annak számít), akkor két szakaszban tedd meg a hazautat. Szállj meg éjszakára egy kellemes, autópályához közeli szálláson, ahol még reggelit is kapsz – így frissen teheted meg a hazautat és még attól sem leszel ideges, ha dugóba kerülsz, ami azért főszezonban mindennapos a sztrádán.

AMI MÉG ÉRDEKELHET