Mit vigyünk magunkkal a piknikkosárban? Tippek a szendvicsen túl.

Piknikezni szuper dolog, és így még a kirándulásra is rávehetjük az otthonülőket!

piknik
Fotó: Shutterstock

A tavasz minden természetbarátot a virágzó réteken és a zöld százféle árnyalatában pompázó erdőkben tett sétákra csábít, aminek persze elengedhetetlen kelléke az elemózsiás kosárka is. Lássuk, milyen finomságokat érdemes magunkkal vinni egy piknikre!

A piknikkosár tartalma attól függ, hogy a földön ülve, vagy asztalnál tervezzük elfogyasztani a magunkkal vitt elemózsiát. Lehetőleg olyan ételeket válasszunk, amelyek nem ragadnak, nem folyósak, könnyen tálalhatóak és nem romlandóak.

​Csicseriborsó fasírt

A csicseriborsót puhára főzzük, még melegen ráöntjük az olajat és pépesre törjük. Hozzáadjuk a tojást, a kenyérmorzsát, a citromhéjat, szójaszószt, édes fűszerpaprikát, oregánót és jól összedolgozzuk, hogy egynemű masszát kapjunk. Ízlés szerinte sózzuk, borsozzuk, végül adunk hozzá egy kevés fokhagymát és apróra vágott vöröshagymát. Gombócokat formázunk belőle, amelyeket laposra nyomkodunk. Forró olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütjük.

Fotó: Shutterstock

Kápiapesztó

A szép piros kápiapaprikákat előmelegített forró sütőben megsütjük, majd egy tálban még 10 percig alufóliával lefedve pihentetjük. Ezután meghámozzuk, eltávolítjuk a magját és hagyjuk kihűlni. Közben a fenyőmagot száraz serpenyőben, közepes lángon aranybarnára pirítjuk. A kápiával együtt a fenyőmagot turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a fokhagymát, olívaolajat és a szárított paradicsomot. Ha csípős pesztót szeretnénk, ízesítsük egy kis csilivel is. Az egészet pürésítjük, végül hozzákeverjük a reszelt parmezánt, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Nincs olyan szendvics, bruschetta vagy pirítós, amit a kápiapesztó ne tudna még ízletesebbé tenni.

Fotó: Shutterstock

​Piknik pite

A pitetésztához cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, az elkészített liszt közepébe öntjük és hozzáadjuk a sót. Tésztát gyúrunk belőle, amelyhez fokozatosan langyos vizet adagolunk, és hagyjuk megkelni. Két lapot nyújtunk a tésztából. Az egyik lapra helyezzük a nem túl vékonyra szeletelt paradicsomot egymástól kicsit távolabb. A töltelékhez összekeverjük a túrót, majonézt, a kaprot, petrezselymet, fokhagymát, tejfölt és a sajtot. A paradicsomok tetejére egy evőkanál tölteléket rakunk, aminek a tetejére még tehetünk egy kis sajtot. Az így elkészített tésztát befedjük a másik lappal. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a széleit vizes ujjal összenyomjuk. A pitéket forró olajban vagy sütőben sütjük ki.

​Tabulé (arab petrezselyem-bulgur saláta)

A bulgurt sós vízben puhára főzzük és hagyjuk kihűlni. A petrezselymet, mentát, paradicsomot, újhagymát felaprítjuk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kihűlt bulgurt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A citromlevet összekeverjük az olívaolajjal és hozzáadjuk a bulgur és a zöldségek keverékéhez és jól elkeverjük. Lefedjük és legalább 4-5 órán át a hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy nappal a piknik előtt elkészítjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Fotó: Shutterstock

​Répatorta muffin

A répákat meghámozzuk és lereszeljük. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét egy kevés cukorral kemény habbá verjük. A margarint felolvasztjuk és hozzáöntjük a kikevert tojássárgájához. Adunk hozzá egy kis étolajat és vaníliaaromát, és simára keverjük a sütőporral elkevert liszttel. Legvégül beletesszük a reszelt répát és a keményre felvert tojáshabot is. A muffinsütőt kikenjük, lisztezzük és megtöltjük a masszával. A muffinok közepébe bármilyen gyümölcsöt tehetünk, ami harmonizál a répával. Végül a tetejükre reszelt csokit szórunk, és eleinte nagy, majd tűpróbáig kis lángon folytatjuk a sütést.

AMI MÉG ÉRDEKELHET