Pingvin-mentőakció az Antarktiszon

Mesterséges iglukkal védenék a császrpingvineket a Déli-sarkon a globális felmelegedés miatt.

Fotó: Instagram

Az innovatív terv egy tengeri környezetvédelmi pályázat nyertese, megvalósulása pedig segíthet abban, hogy megfékezzük a császárpingvin-populációk számának rohamos csökkenését. Az ötlet gazdája a pingvinek szaporodását és a jégolvadás mértékét szeretné kutatni.

Egy iráni építész, Sajjad Navidi osztotta meg Instagram-oldalán ennek a fontos projektnek a részleteit. A „Penguin Protection System", azaz a pingvinvédelmi rendszer célja a pingvinek szaporodásának elősegítése, miközben folyamatosan ellenőrzi és meggátolja a sarki jég olvadását az Antarktiszon.

Képek a hűtőrendszerrel felszerelt iglukról és a működésükről:

Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Tenni kell valamit!

A császárpingvineket a kihalás fenyegeti a jégolvadás miatt, melynek következtében egyre csökken a természetes élőhelyük, a Déli-sarkvidék jégtáblái ugyanis nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a pingvinek tojást rakhassanak és költhessenek. Erre lenne megoldás néhány úszó iglu a tengeren, melyek két részből állnának: felül jégből, alul pedig porózus, szivacsos rétegből. Hogy honnan jött az ötlet? A pingvinek a zord időjárással dacolva összebújnak, így melegítve egymást és spórolva a hőtermeléssel – többek közt ez a viselkedés ihlette a tervezőt a kicsi, zárt épületek tervezésére, melyekben vélhetően biztonságban éreznék magukat az állatok, és az általuk termelt hő is az igluban maradna. Persze az sem jó, ha a levegő túlmelegszik, így az a terv, hogy az iglukban nulla fok fölé ne menjen a hőmérséklet.

Ami pedig az építmény többnyire láthatatlan részét illeti: a vízfelszín alatti részt a tengeri szivacsról mintázták, ebből merül alá egy lebegő inga, amely a tenger hullámai által termelt energiát elektromos árammá változtatja, így a megnyert energiát fel tudják használni a hűtőrendszerhez. A "tojás" két fele egyébként automatikusan elválik egymástól, és az alsó hűtőrész arrafelé úszik, amerre melegszik a víz, így akadályozva meg a jégolvadást.

Videó a védelmi rendszerről:

www.instagram.com

AMI MÉG ÉRDEKELHET