Koniec defektov? Michelin má pneumatiku bez vzduchu

Ak by sa táto technológia presadila, máme ako vodiči o veľký kus starostí menej.

Foto: Michelin

Už sa vám možno stalo, že sa naraz rozsvietila kontrolka tlaku v pneumatikách, či naraz auto začalo vibrovať počas jazdy, alebo ste prišli k autu so spľasnutou pneumatikou. Ani jedna situácia nie je vítaná – no črtá sa na lepšie časy.

História pneumatík s dušami

Pneumatiky sú neodmysliteľnou súčasťou áut už od ich počiatkov. Prvé gumené pneumatiky, vyrobené v 19. storočí, boli plnené vzduchom a ich hlavnou úlohou bolo zabezpečiť pohodlnejšiu jazdu. V tom čase boli pneumatiky s dušami priekopníckym riešením, ktoré výrazne zmenilo vnímanie jazdných vlastností vozidiel. S rozvojom automobilového priemyslu sa pneumatiky vyvíjali, aby zvládli rastúce nároky na výkon a bezpečnosť.

Vývoj pneumatík a problémy s defektmi

Tradičné pneumatiky však prinášajú aj určité nevýhody. Defekt a rýchla strata vzduchu sú jedným z najbežnejších problémov, ktoré vám môžu spôsobiť nielen nepríjemnosti, ale aj ohroziť na cestách. Každoročne sa musí kvôli defektom a nerovnomernému opotrebeniu vyhodiť veľké množstvo pneumatík, čo má aj negatívny dopad na životné prostredie.

Michelin a technológia UPTIS

Foto: Michelin

Na riešenie týchto problémov prišiel Michelin s revolučnou technológiou UPTIS (Unique Puncture-proof Tire System). Táto technológia, predstavená na summite Movin’On v júni 2019, predstavuje krok k realizácii konceptu VISION - pneumatiky bez vzduchu. UPTIS má unikátnu štruktúru a je vyrobená z vysoko technologických materiálov, ako je sklolaminát kombinovaný s hliníkovým diskom.

Výhody technológie UPTIS

Foto: Michelin

Hlavnou výhodou UPTIS-u je, že eliminuje riziko defektov a stratu tlaku vzduchu. Táto technológia je ideálna pre osobné automobily a ponúka vysokú úroveň pohodlia a bezpečnosti. UPTIS je tiež vhodná pre novú generáciu čistých, autonómnych mobilných riešení, ako sú autonómne shuttlle vozidlá a flotily zdieľaných vozidiel.

UPTIS a ekologický dopad

Použitie UPTIS môže mať významný pozitívny dopad na životné prostredie. Michelin odhaduje, že každý rok je kvôli defektom a nerovnomernému opotrebeniu vyhodených 20% pneumatík, čo predstavuje približne 200 miliónov pneumatík ročne. UPTIS by tieto čísla mohol výrazne znížiť.

V januári 2023 Michelin uzavrel obchodné partnerstvo s firmou DHL na vybavenie takmer 50 doručovacích vozidiel pneumatikami UPTIS do konca roka. Prvé vozidlá, Toyota Hiace, už začali používať tieto pneumatiky na uliciach Singapuru. Michelin sa snaží zamerať na trh s ľahkými komerčnými vozidlami, čo naznačuje, že UPTIS by mohol byť v blízkej budúcnosti dostupný širšiemu publiku.

Foto: Michelin

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET