PO STOPÁCH VELIKÁNOV

Zaspomínajte si na jubilujúce ikony slovenského umenia vďaka 3D technológii, či netradičnému projektu herca Michala Kubovčíka na YouTube.


PAVOL ORSZÁGH HVIEZDOSLAV (1849 – 1921)

www.youtube.com

BAŠTRNG - Ežo Vlkolinský - Michal Kubovčík

Zhruba 20 básnických zbierok, desiatka epických diel a šesť drám. Pavol Országh Hviezdoslav je považovaný za nášho najväčšieho básnika, no málokto skutočne pozná jeho tvorbu. Zoznámiť sa s Ežom Vlkolinským či Hájnikovou ženou môžete aj vďaka projektu herca Michala Kubovčíka na Youtube – Baštrng. Viacero Hviezdoslavových diel vrátane Zuzanky Hraškovie bolo sfilmovaných. Nazrieť do jeho pracovne môžete v Dolnom Kubíne v Čaplovičovej knižnici, oproti stojí dom, kde básnik žil. Za pozornosť stojí i návšteva hájovne pod Babou horou (1723 m), kde našiel umelec inšpiráciu na napísanie Hájnikovej ženy.

VLADO MÜLLER (1936 – 1996)

www.youtube.com

Anton Pavlovič Čechov - Tri sestry (rozhlasová hra / 1981 / slovensky)

Pred 85 rokmi sa narodil Vlado Müller, ktorý vynikal impozantným zjavom a hlbokým hlasom. V jednej z piesní ho spomínajú aj komici Milan Lasica a Julo Satinský: „Žiaril by som ako pilier, keby som bol Vlado Müller." Preslávil sa ako popravca v Majstrovi katovi či kaprál Hoferik v Signum Laudis. Vypočuť si ho môžete aj na YouTube v rozhlasovej adaptácii Čechovových Troch sestier či Stevensonovho Únosu. Zomrel ako 60-ročný na rakovinu. Pri prechádzkach jeho rodnou Bratislavou môžete navštíviť skutočný dom niekdajších katov na Baštovej ulici v historickom centre mesta.

DOMINIK SKUTECKÝ (1849 – 1921)

my.matterport.com

Explore Vila Dominika Skuteckého - Stredoslovenská galéria in 3D

V marci uplynulo sto rokov od úmrtia maliarskeho priekopníka svetového rozmeru Dominika Skuteckého. Narodil sa v rovnakom roku ako Hviezdoslav, obaja sa dožili 72 rokov. Skutecký pochádzal z Gajarov na Záhorí, po štúdiách vo Viedni, v Mníchove a Benátkach sa usadil v Banskej Bystrici. V meste pod Urpínom sa zrodil aj jeho zrejme najslávnejší obraz Trh v Banskej Bystrici (1889), na ktorom púta pozornosť žena s červeným slnečníkom. Stálu expozíciu Skuteckého obrazov nájdete v jeho unikátnej vile z roku 1896, po ktorej sa môžete prejsť aj virtuálne – na webe 3dprehliadky.beevam.sk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET