A podcast következő adásában: Óceánjárón animátor és önkéntes világutazó

Szécsi László, a Beférek a bőröndbe? utazási blog szerzője a RoadMovie eheti vendége.

Fotó: Szécsi László

Szécsi László több szezont is végigdolgozott több ezer fős óceánjárókon, eljutott a világ legszebb helyeire, majd a hajón keresett pénzből még többet utazott. A hajózás előtt egy ideig Kínában élt, angoltanárként dolgozott, blogot vezetett az élményeiről, tapasztalatairól, majd ha már ott volt, körbejárta fél Ázsiát. Most ezekről is, de legfőképpen az óceánjárós élet mindennapjairól mesél Molnár Péternek a RoadMovie Podcastben.

Laci – vagy Lucky, ahogyan sokan ismerik – nagy kalandor, szinte rögtön az egyetem után útra kelt. Első, két hónapos utazása Törökországba vezetett, ahol környezetvédelmi önkéntesként dolgozott. Az önkénteskedésről mint utazási és munkalehetőségről is mesélt a műsorban. Azt kapta az úttól, amit várt: még nagyobb kedve támadt a világjáráshoz. Nem sokkal később Kínában kapott egy remek munkalehetőséget angoltanárként, gyerekeket tanított egy óvodában. Hajnan szigetén élt, de 5 éves kintléte alatt járt Pekingben, Sanghajban és Hongkongban is.

Laci az ázsiai kalandok után óceánjáró hajókon szeretett volna szerencsét próbálni, sikerrel is járt: a podcastben elmeséli, milyen feltételei vannak, hogy valaki úszó városban dolgozhasson, hogyan zajlik a felvételi és milyenek a hétköznapok az óriáshajókon. Laci animátorként gyerekekre vigyázott, részletesen elmondja, hogyan teltek a napjai azon a 6 hosszú utazáson (egyszer 7 hónapig szünet nélkül úton volt), amely során bejárta a világot. Sőt, a koronavírus-járvány kitörésekor hetekre ragadt Chilében egy óceánon veszteglő hajón – a bonyolult hazajutásról videós hajónaplót vezetett YouTube-csatornáján.

A következő posztidézet Lacitól jól jellemzi az ilyen típusú utazás viszontagságait:

„Közel másfél évet dolgoztam óceánjárókon youth counselorként, és a hétvégi óraátállításról jutott eszembe, hogy a hajón olyan is előfordult, hogy akár ötször is átállítottuk az órát két héten belül. Ahogy mentünk országból országba, úgy léptük át az időzónákat és folyamatosan alkalmazkodtunk hozzá."

A podcast műsort itt tudod meghallgatni:

Kukkants bele Laci képgalériájába:

Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


Fotó: Szécsi László


AMI MÉG ÉRDEKELHET