Ak sa nebojíte tmy: 5+1 zaujímavých podzemných miest

Aj pod zemským povrchom sa nachádzajú miesta, ktoré sa oplatí vidieť. Ak vás nedesí tma v jaskyniach, poznačte si nasledovné lokality na svoj cestovateľský zoznam.

Foto: Getty Images


SOĽNÁ BAŇA TURDA, RUMUNSKO

Zábavný park v podzemí? V Rumunsku existuje.

Jedna z najkrajších človekom formovaných prírodných soľných baní sa nachádza na severe Rumunska, neďaleko mesta Kluž. Soľná jaskyňa je vyše sto metrov pod zemou, no pýši sa takými zábavnými atrakciami ako ruské koleso, minigolf, bowling či stolný tenis. Môžete sa tu aj člnkovať, keďže celý park je ohraničený podzemným jazerom – píše o nevšednej destinácii portál Time Out.

SOĽNÁ KATEDRÁLA ZIPAQUIRÁ, KOLUMBIA

Foto: Getty Images

Už samotný fakt, že inžinieri, sochári a baníci dokázali vytvoriť pod dvestometrovou vrstvou soli, skaly a minerálov katedrálu, je výnimočný. Soľná katedrála Zipaquirá je vskutku nádherná.

Stavbe dodajú tajomnú atmosféru farebné svetlá, ktoré naplnia komory a tunely modrofialovou hmlou.

JASKYNNÉ CHRÁMY ADŽANTA, INDIA

Hoci sú vytesané hlboko do skaly, v tridsiatich jaskyniach v Adžante je prekvapivo veľa svetla. V jaskyniach uvidíte budhistické chrámy, kláštory a pamiatky, ktoré pochádzajú z prvého a druhého storočia pred naším letopočtom.

V týchto priestoroch nájdete aj niektoré z najkrajších zachovalých príkladov na prastaré nástenné maľby v Indii: žulu nielen farbili, ale aj zdobili zložitými vyrezávanými ornamentmi.

DERINKUYU, TURECKO

Foto: Getty Images

V Cappadocii, presnejšie pri mestečku Derinkuyu sa nachádza podzemné mesto s tisícročnou históriou. Nájdete tu zložitú a spletitú sieť tunelov na ôsmich úrovniach. Ide o vzácnu pamiatku v tomto regióne.

Podzemné mesto sa nachádza v 85-metrovej hĺbke a ľudia sa sem nasťahovali pravdepodobne preto, lebo prostredie ich chránilo pred extrémnymi teplotami. Zavážiť mohol aj fakt, že takéto mesto bolo ľahšie brániť pred nežiadanými návštevníkmi. Hoci v dnešnej dobe už je neobývané, v mestečku nájdete pozostatky škôl, obchodov i chrámov.

THRIHNUKAGIGUR, ISLAND

Niekedy nestačí vyliezť na sopku, alebo ju obdivovať z diaľky. Niektorí chcú zblízka preskúmať vnútro vulkanickej hory. Na Islande pri Thrihnukagigur máte na to jedinečnú príležitosť. Návštevníkov prepraví do hĺbky 213 metrov výťah a ocitnú sa v magmatickej komore sopky.

+1: UNDER LINDESNES, NÓRSKO

Foto: Shutterstock

Jedna z najzaujímavejších reštaurácií Nórska, Under Lindesnes má aj Michelinskú hviezdu. Hoci sa nenachádza pod zemou, ale pod vodnou hladinou, jej návšteva je nevšedným zážitkom.

V netradičnej reštaurácii mesta Båly si môžete dať večeru v hĺbke 5,5 metrov, kým okolo vás plavia zvieratá, ktoré sa sem dostali prúdmi Severného mora. Morské dno sa navyše každoročne mení, takže v rôznych termínoch tu vás čaká vždy iný pohľad.

AMI MÉG ÉRDEKELHET