Podzemné zázraky Slovinska

Slovinsko je aj zo stredoeurópskeho pohľadu síce malá krajina, no má viac ako osemtisíc jaskýň, z ktorých je možné navštíviť asi dvadsať. Tie najkrajšie sa nachádzajú v juhozápadnej časti krajiny, v krasovej oblasti.

Foto: Visit-Postojna.si


Vláčikom do hlbín jaskyne Postojna

www.youtube.com

Postojna Cave 1818 - 2018

24 340 metrov dlhá kvapľová jaskyňa neďaleko mesta Postojna je jedným z najväčších jaskynných komplexov na svete. Je známa nielen svojimi zvláštnymi stalaktitmi a unikátnou ríšou zvierat, ale aj tým, že tu bola vybudovaná prvá jaskynná železnica na svete, ako aj jediná podzemná pošta, ktorá je v nepretržitej prevádzke od roku 1899.

Jaskyňa Postojna (Postojnska jama) je jednou z najznámejších turistických atrakcií v Slovinsku. Tomu adekvátne láka v každom ročnom období veľké davy, no skrýva aj také unikáty, pre ktoré sa určite oplatí zostúpiť do hlbín. Symbolom jaskyne je stalagmit nazývaný Briliant, ale prehliadka zahŕňa aj prírodné zázraky, ako je Koncertná sieň (v skutočnosti veľká jaskyňa s fantastickou akustikou) a Špagetová sála.

Jaskynný systém má tri úrovne, na nižšej preteká rieka Pivka. Trasa, ktorú môže absolvovať široká verejnosť, je dlhá približne 5 km, ktorej časť možno prejsť pešo a časť jaskynným vláčikom. Prehliadka jaskyne je aj výborným rodinným programom, pretože jazda podzemným vláčikom sľubuje nevšedný zážitok nielen pre najmenších, ale aj pre dospelých.

Najväčší jaskynný hrad na svete

Foto: Postojnska-jama.si

Renesančný Predjamský hrad (Predjamski Grad) je unikátna pamiatka na svetovej úrovni, pretože bola postavená v jaskynnom otvore. Návštevu najväčšieho jaskynného hradu na svete možno spojiť s prehliadkou neďalekej jaskyne Postojna. Nedobytný zámok má šesť poschodí a skladá sa z dvoch častí. Prvá časť sa nachádza pred jaskyňou Luknja a druhá časť je vo vnútri samotnej jaskyne. Jaskyňa Luknja kedysi slúžila ako úkryt, prístupný len cez skalnatý hrebeň na okraji 60 metrov hlbokej priepasti, ako aj tajná chodba, ktorá po 38 metroch viedla na vrchol hory. V zámku je v súčasnosti zriadené múzeum a oproti nemu si môžete pozrieť kaplnku zasvätenú Panne Márii.

Ako na cudzej planéte – jaskynný systém Škocjan

Foto: Park Škoncjanske Jame

Jaskynný systém Škocjan (Škocjanske jame), ktorý sa nachádza len pár kilometrov od mesta Koper, je od roku 1986 zapísaný na Zozname prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. Ako už názov napovedá, v krásnom národnom parku sa nachádza niekoľko menších i väčších vzájomne prepojených jaskýň. Rozsiahly viacúrovňový vápencový jaskynný komplex vytvorila rieka Reka. Prehliadka je dlhá 2,5 km a treba zdolať päťsto schodov.

Jaskynný systém Škocjan sa môže pochváliť 26 vodopádmi, hlbokými kaňonmi, prírodnými mostami, nádhernými pestrofarebnými krasovými útvarmi a obrovskými stalagmitmi. Najpozoruhodnejšou časťou jaskyne je 30 metrov vysoká a 130 metrov dlhá „Veľká sieň“. Jej klenotom je 250 000 rokov starý stalagmit impozantnej veľkosti, ktorý meria 15 metrov, a taktiež „Organ“, ktorý pozostáva z malých stalaktitov pripomínajúcich organové píšťaly. Trasa vás zavedie aj cez most cez podzemnú priepasť – ktorá je azda najvzrušujúcejšou atrakciou prehliadky. Most ponúka úžasný výhľad na podzemný kvapľový svet – môžete sa cítiť, akoby ste boli dobrodruhom zo sci-fi, ktorý sa chystá objaviť vzdialenú planétu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET