Huňatý posol jari vykvitol tento rok skôr

Nadpriemerné teploty zobudili prírodu a tak vzácne kvety rozkvitli rýchlejšie, než po iné roky.

Foto: Peter Oleksak NP Slovenský raj

Február 2024 bol teplote výrazne nadpriemerný. Počas druhého mesiaca roku sa sneh držal len vo vysokých nadmorských výškach. Hranica sneženia len málokedy klesla pod tisíc metrov nad morom a zvyčajne presahovala 1600 m n.m. Hoci sa o niečo nižšie ešte príroda nezazelenala, prvý život flóry už zachytili ľudia priamo v najvyššom pohorí – vo Vysokých Tatrách, ale aj v Slovenskom raji.

Kvet, ktorý zvestuje príchod jari

Kompetenčné územie Tatranského národného parku (TANAPu) siaha až k mestu Svit a práve odtiaľto sa objavili prvé zábery kvetov, ktoré ohlasujú, že jar sa blíži. Zvyčajne tak robia omnoho neskôr a hoci zima môže stále ešte udrieť, príroda zakvitla prvými farbami. O mesiac až dva skôr než zvyčajne sa tak objavili fotky ponikleca slovenského. Tento fialový kvietok sa po stáročia teší obľube, lebo je prvou farbou na horských lúkach po dlhej sivej zime.

Foto: TANAP

O mesiac skôr než zvyčajne, už v polovici februára, zachytili rozkvitnutý poniklec aj pracovníci Správy NP Slovenský raj – a to v jeho zvyčajnom prostredí – na južných svahoch Ihríka.

Huňatý endemit

Poniklec slovenský, po latinsky pulsatilla slavica, je celý pokrytý jemnými chĺpkami, čo ho chráni pred silnými výkyvmi teplôt počas skorej jari a umožňuje mu tak byť prvou z rozkvitnutých rastlín. Je západokarpatským endemitom a nájdeme ho najmä na strednom a východnom Slovensku od výšky 350 až tisíc metrov nad morom. S asi päťcentimetrovým priemerom kvetu dosahuje počas kvitnutia dĺžku až 30 cm.

Foto: TANAP

Nájsť ho môžete nielen vo Vysokých Tatrách. Pri prvých jarných túrach ho môžete zbadať v Strážovských či Súľovských vrchoch, na južných svahoch Veľkej aj Malej Fatry, v Malých Karpatoch či Muránskej planine, v Javorníkoch, na Považskom Inovci, na Poľane, v Chočských vrchoch, južných svahoch Nízkych Tatier, v Slovenskom raji, rudohorí aj krase.

Chránený, aj jedovatý

Ak by ste mali pokušenie pripraviť prírodu o jej prvé rozkvitnuté potešenia, určite tak nerobte. Po prvé ide o chránenú rastlinu, ktorej hodnota sa odhaduje okolo 20 eur, no z pohľadu unikátnosti a biodiverzity ide o neoceniteľne vyššiu hodnotu.

Po druhé je poniklec slovenský jedovatý. Obsahuje proanemonín, čo vám podráždi pokožku a môže spôsobiť jej zápal. Ak by ste ho nebodaj prehltli, môže vám spôsobiť hnačku alebo zvracanie, uvoľní toxíny, ktoré spomalia srdečný tep a to až natoľko, že sa môžete dostať až do kómy. Okrem podráždených čriev vám hrozí aj podráždenie obličiek do takej miery, že sa vám môže vyskytnúť moč v krvi.

Foto: Peter Oleksak NP Slovenský raj

Poniklec je preto najkrajší tam, kde je prirodzene: Na lúkach a horách, kde vás víta na výletoch vo svojej plnej fialovo-žltej kráse.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET