Skryté poklady pouličného jedla

V každom kúte našej planéty je nová chuť, ktorá čaká na to, aby ste ju objavili. Keď sa vydáte na cesty, zapojte viac než svoje oči a uši. Krajinu spoznáte omnoho viac, keď sa do nej zahryznete. A to najlepšie vám väčšinou neponúkajú michelinské reštaurácie, ale autentický street food.

Foto: Shutterstock

Pri ochutnávaní street foodu vo svete musíte samozrejme dbať v prvom rade na svoju bezpečnosť. Preto ak nemáte odolný žalúdok, ste v krajine nižších hygienických štandardov či pouličný stánok nevyzerá dôveryhodne, radšej sa tomuto zážitku vyhnite – v opačnom prípade vás môže čakať ešte intenzívnejší, no vôbec nie príjemný. Inak sa môžete tešiť na chute, ktoré vás ohromia.

Tostadas – Mexiko

Foto: Pexels

Pomedzi čerstvé tacos a mole sa v rušných uliciach Mexika stretnete aj s tostadas. Tieto tortily sú vlastne rovné taco, kedy rovná placka slúži ako podklad pre celú paletu chutí: pečené fazule, trhané kura, plody mora, salsa, avokádo, k tomu syr. Chrumkavý podklad kontrastuje s čerstvými surovinami na vrchu a vy máte zrazu pocit, že ste súčasťou Mexika.

Bakso – Indonézia

Foto: Pixabay

Keď sa budete podvečer prechádzať popri trhoch a na uliciach miest v Indonézii, objavia sa predavači s hrncami plnými bakso. Táto polievka s mäsovými guľkami je doplnená rezancami, tofu a zelenou zeleninou vo výdatnom poctivom vývare. Indonézske tradície sa v tejto chuti spájajú so svetovou kultúrou, no čo je najdôležitejšie – takáto polievka je skutočnou vzpruhou unaveného cestovateľa.

Bhel Puri – India 

Pláže Bombaja dali vzniknúť jedlu, ktoré vyniká dokonca aj medzi pestrou indickou kuchyňou a je dnes bežne dostupné po celej Indii pre jeho popularitu. Nafukovanú ryžu dopĺňa tamarindová omáčka, zelenina a zelené čili a vaše vnemy budú mať všetko: chrumkavosť, výraznosť, korenie. Len si nezabudnite pýtať „no spicy“, lebo už aj s touto prosbou vám pravdepodobne pôjde odpáliť ústa.

Ta’amiya – Egypt  

Aj dnes sa ešte stále dá ochutnať staroveký Egypt. Vedeli ste, že známy falafel má svoj pôvod práve v tejto krajine? No nie je z cíceru, ale z bôbu, ktorý sa tu ešte stále masívne pestuje. Strukovinové guľky s výrazným korením sú chrumkavé na povrch, no jemné vnútri. Tradične sa podávajú s nakladanou zeleninou a tahini omáčkou v pita chlebe a sú dodnes veľmi bežnými raňajkami Egypťanov.

Ceviche – Peru

Foto: unsplash

Ak by ste dnes hľadali najpopulárnejší street food trend v Amerike, všetci by vám určite povedali, že je ním ceviche (čítaj seviče). Zrodený pri pobreží Peru je dodnes výrazným exportným artiklom tejto krajiny. Spočíva v marinovaní morských plodov s limetkou, aji papričkami, cibuľou a koriandrovou vňaťou. Práve kyslosť citrusov „uvarí“ rybu, ktorá sa podáva s batátmi, alebo kukuricou a prinesie vám poriadne výraznú chuť Pacifiku priamo na váš jazyk.

Ešte jedna dobrá rada pri pouličnom jedle na záver. Čo pomôže pri hygienizovaní jedál? Štipľavosť! Pálivé jedlá nielen podporujú potenie a tým aj chladenie vášho tela. Čili pomáha zabíjať choroboplodné zárodky a balansuje riziko našich nezvyknutých žalúdkov tým, že jedlo dezinfikuje priamo vo vás.

AMI MÉG ÉRDEKELHET