​8 jedinečných pouličných jedál z celého sveta, o ktorých ste možno nevedeli

Sú chutné a rýchle na prípravu.

Jednou z najdôležitejších súčastí cestovania je ochutnať miestne jedlo v každej krajine a meste. A hoci sa najete aj v reštauráciách, pouliční predajcovia ponúkajú úplne iný zážitok. Tu je 8 klasických pouličných jedál, o ktorých ste možno ešte nepočuli.

AREPA − KOLUMBIA A VENEZUELA

Pouličné jedlo známe ako arepa je na uliciach Kolumbie a Venezuely nevyhnutnosťou. Tieto placky pripomínajúce chlieb sa zvyčajne vyrábajú z mletých kukuričných zŕn alebo kukuričnej múky, potom sa zmiešajú s vodou a soľou a niekedy s maslom, vajcami, alebo mliekom. Môžu byť pečené, varené, grilované alebo dusené a najčastejšie sa plnia mäsom, syrom, paradajkami, alebo šalátom.

​ASINAN − INDONÉZIA

Asinan, ktorý sa vyrába z nakladaného, alebo marinovaného ovocia či zeleniny a je obľúbeným indonézskym street foodom.

Verzia z Jakarty sa napríklad nazýva batwi a vyrába sa z čínskej a iných druhov kapusty, tofu, šalátu a fazuľových klíčkov, podáva sa s horúcou arašidovo-octovou omáčkou a krupukom (vyprážanými sušienkami).

Dobrým príkladom ovocnej verzie je Asinan Bogor z Bogoru, ktorý sa okrem iného pripravuje z ananásu, manga, jabĺk a papáje. Je zaliaty sladkou, ale štipľavou octovou a čili omáčkou a je posypaný arašidmi.

​BUNNY CHOW − JUŽNÁ AFRIKA

Podľa denníka Daily Meal sa toto jedlo, ktoré miestni obyvatelia často nazývajú Bunny CHow, rozšírilo do Južnej Afriky prostredníctvom indickej komunity v meste Durban.

Vykrojená žemľa sa zvyčajne podáva s nejakým druhom kari a šalátom z mrkvy, cibule a čili. V Gautengu je to bežné jedlo, ktoré sa zvyčajne podáva s hranolkami, klobásami, vajíčkami, syrom a korením z manga a čili známym ako atchar.

CHAČAPURI − GRUZÍNSKO

Národné jedlo Gruzínska, chačapuri, je chlieb plnený syrom, ale v celej krajine existuje mnoho jeho variácií. Kváskový chlieb, ktorý má rôzne tvary, sa zvyčajne plní gruzínskym syrom (napr. imeruli a sulguni) a vajíčkom a chlieb sa potom konzumuje namočený v ňom. Toto jedlo je obľúbené aj v Arménsku.

​OBWARZANEK KRAKOWSKI − POĽSKO

Pletený praclík známy ako obwarzanek krakowski sa nachádza takmer v každej poľskej dedine. Najviac sa podobá na bagel, posypaný soľou, sezamom alebo makom. Zatiaľ čo zvonka zostáva chrumkavý, vnútro je vďaka predchádzajúcemu vareniu úplne mäkké. Pouličné jedlo sa často namáča do nejakého druhu krému.

​POUTINE – KANADA

Poutine pochádza z francúzsky hovoriaceho Quebecu a v priebehu desaťročí sa stalo klasickým kanadským pouličným jedlom. Plnené hranolčeky sú zvyčajne posypané tvarohom a hnedou omáčkou, ale podobne ako mnoho iných pouličných jedál, aj tu existuje niekoľko variácií. Niektoré sú plnené slaninou, kuracím mäsom alebo klobásami, ale špičkové reštaurácie ponúkajú aj hľuzovky, kaviár alebo dokonca foie gras.

​TAKOYAKI − JAPONSKO

V Japonsku je pouličné jedlo podobné arancini veľmi obľúbeným pokrmom. Takoyaki je vyprážaná šiška plnená chobotnicou, tempurou, zelenou cibuľkou a nakladaným zázvorom, ktorá sa vyrába z cesta z pšeničnej múky. Guľky sa zvyčajne natierajú majonézou a omáčkou takoyaki a potom sa posypú chrumkavou sušenou strúhankou bonito a morskými riasami.

​KULFI − INDIA

Ulice Indie s príchodom teplého počasia zaplavujú stánky s kulfi. Dezert, ktorý pripomína zmrzlinu na paličke, je zmes mlieka, pistácií, kardamónu a šafranu, chladená špeciálnym ľadom podľa tradičného receptu. Mlieko sa počas varenia zahustí a cukor v ňom skaramelizuje, potom sa formy na urýchlenie procesu ponoria do soli a ľadu a nakoniec sa prilepia na tyčinky.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET