Street food v Sarajeve – čo musíte ochutnať

Sarajevo je rušné a pulzujúce hlavné mesto Bosny a Hercegoviny, v ktorom sa spája jedinečná zmes starej osmanskej kultúry a moderného kozmopolitného životného štýlu.

Foto: Shutterstock

Sarajevské Staré mesto je historická štvrť plná reštaurácií a kaviarní, ako aj množstva pouličných predajcov, čo z neho robí skvelým miestom na ochutnávku toho najlepšieho pouličného jedla.

V hlavnej úlohe: Mäso a gril

Foto: Streetfoodhunters.com

Pikantné klobásky Sudžuk.

Ćevapi

Pravdepodobne najznámejším pokrmom je ćevapi, čo je vlastne mleté mäso vytvarované do tvaru klobásky opečené na grile a podávané v chlebe s cibuľou a omáčkou. Je to národné jedlo tejto krajiny a nájdete ho v ponuke väčšiny reštaurácií či pouličných stánkov. Spomínanú omáčku zvyčajne tvorí tvaroh alebo kyslá smotana a celá porcia sa doplní surovou alebo osmaženou cibuľou.

Pljeskavica

Zložením aj chuťou je Pljeskavica veľmi podobná Ćevapi, odlišuje sa však tvarom. Mäso je vytvarované do placky. Podáva sa tiež s chlebom a cibuľou.

Sudžuk

Pod týmto názvom ochutnáte tenké, jemne pikantné klobásky z hovädzieho mäsa, ktoré sú ďalším výborným jedlom z grilu.

Burek

Foto: Visit Sarajevo

Tento koláč z lístkového cesta, zatočený do špirály, je typickým raňajkovým jedlom. Jeho meno pochádza z tureckého slova “burmak”, ktoré znamená “zatočiť”. Môžete si ho vychutnať v tradičnej buregdžinici alebo len tak počas rannej prechádzky mestom. Plní sa mletým mäsom, bielym syrom (sirnica) alebo tvarohom, špenátom, či zemiakmi (krompiruša). Dajte si k nemu čaj alebo kávu a máte najlepšie raňajky aké si v Bosne viete predstaviť.

Ajvar

Foto: Snukfoods.com

Ajvar, obľúbený i u nás, je výborným doplnkom snáď ku všetkých jedlám, najmä však k mäsu. Zmes vyrobená z grilovaných paprík a baklažánov výborne chutí ako nátierka na chlebe, prípadne ako omáčka k mäsu. Je možné, že sa pristihnete, ako si do neho namáčate aj kúsky chleba a budete ho hľadať v obchode, aby ste si ho odniesli domov ako chutnú spomienku.

Ayran

Kyslý jogurtový nápoj, ktorý si viete pripraviť aj doma, keď pomiešate jogurt s vodou a soľou. Výborne sa hodí ku grilovanému mäsu. V uliciach Sarajeva však chutí nejak lepšie.

Sladké-sladšie-najsladšie

Foto: Visit Sarajevo

Baklava

Tento turecký dezert sa teší úspechu aj mimo krajiny svojho vzniku. Ide o krehké plátky lístkového cesta prekladané orechmi a poliate sladkým sirupom či medom. Existuje nespočetné množstvo druhov a tvarov, ktoré môžete nájsť v miestnych “baklaviarňach”.

Pečené gaštany

Na uliciach Sarajeva sa bežne stretávame s predavačmi pečených gaštanov. Gaštany sa pražia na veľkej obdĺžnikovej panvici nad ohňom a malá hrsť, ktorú kúpite len za niekoľko drobných je chutnou dobrotou. Pouličných predajcov nájdete po celom meste, najmä však v štvrti Staré mesto alebo Baščaršija.

Bosnianska káva

Foto: Visit Sarajevo

je zaujímavá predovšetkým procesom sladenia – kockový cukor sa jemne namočí do kávy, odhryzne sa z neho a hlt kávy sa osladí až premiešaním v ústach. Podáva sa v džezve spolu s dvomi kockami cukru a sladkosťou rahatlokum. Tieto kocky z cukru a škrobu sa podobajú na želé a dostanete ich ku káve v každej kaviarni. Obalené do kokosu, orechov alebo s kúskami pistácií, môžu tiež poslúžiť ako pekný darček z vašej dovolenky.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET