Majestátny strážca na brehu rieky - Považský hrad

Foto: Slovakia.travel

Počas cesty autom alebo vlakom za Považskou Bystricou v smere do Žiliny ste si iste všimli výrazné hradné ruiny na strmom vrchu. Patria Považskému hradu – majestátnemu strážcovi na brehu rieky Váh.

Bystrický alebo Považský?

V prípade, že ste počuli jednu alebo druhú verziu názvu hradu uisťujeme, že obe sú správne a pomenúvajú hrad, ktorý stojí nad obcou Považské Podhradie, ktorá bola pôvodne sídlom hradných sluhov. V roku 2009 bol dokonca vyhlásený za jeden zo siedmich divov Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Historický exkurz

Tak, ako mnoho ďalších hradov na Považí – aj tento dal postaviť uhorský kráľ Belo IV. koncom 13. storočia v snahe posilniť zabezpečenie uhorských hraníc po vpádoch Tatárov. Podľa písomnej zmienky z roku 1316 bol prvým oficiálnym majiteľom hradu Matúš Čák Trenčiansky a v čase najväčšieho rozkvetu v ňom bývalo asi 400 ľudí.

Medzi najvýznamnejších vlastníkov hradu patril rod Podmanických. Z obavy, aby sa nestal sídlom povstalcov, dal cisár v roku 1698 hrad zničiť. V ďalších storočiach hrad často menil majiteľov, postupne chátral, až z neho napokon zostali len ruiny. V rokoch 2011 – 2012 bol realizovaný archeologický prieskum a neskôr aj obnova hradu.

V súčasnosti je hrad opäť otvorený pre verejnosť so zachovaným horným palácom, dolným hradom a pozostatkami komína, kuchyne a vkusne zakonzervovaným nádvorím hradu.

V rámci rekonštrukcie hradu pribudol zábradlím zabezpečený vyhliadkový mostík s ďalekohľadom, ktorý ponúka panoramatický výhľad na Bytčiansku kotlinu od Považskej Bystrice po Bytču. Z horného hradu vás uchváti pohľad na Veľký a Malý Manín, malofatranský Kľak a Roháč v Súľovských skalách.

Hrad pod hradom

Foto: trencinregion.sk

Pod hradným kopcom si iste všimnite menší renesančný kaštieľ, ktorý dali postaviť v roku 1631 Balašovci, uprednostňujúc tak bývanie v pohodlnom kaštieli pred stredovekým hradom. V roku 2012 prešiel komplexnou rekonštrukciou a v súčasnosti je v súkromnom vlastníctve.

Ako sa na hrad dostať

Prístup na hrad je možný cez Považské Podhradie, miestnu časť Považskej Bystrice, na pravom brehu Váhu pod zrúcaninou hradu. Dostanete sa sem aj mestskou hromadnou dopravou z Považskej Bystrice. Vystúpte na konci dediny pri kostole. Pokračujte po značke okolo renesančného kaštieľa a strmo nahor až k hradbám. Nenáročná túra vedie väčšinou po spevnenej lesnej ceste a potrvá asi 15 minút. Na jej konci sa nachádzajú pomerne strmé drevené schody, cez ktoré sa dostanete priamo na nádvorie Považského hradu.

Turistika

Z Považskej Bystrice vedie na Považský hrad turistický chodník cez obec Orlové a túra vám potrvá približne 2 hodiny.

Veľmi pekná je tiež túra z Udiče cez vyhliadkové miesto Klapy s pokračovaním cez Sedlo Klapy, Lopatina, pričom doba jej trvania je odhadovaná na 2:20 hod.

Keď už ste v okolí, bola by škoda nenavštíviť jednu z najúchvatnejších tiesňav na Hornom Považí – Manínsku Tiesňavu, alebo sa prejdite náučným chodníkom, ktorý má celkovo 12. stanovíšť a prechádza aj cez Veľký Manín. Nad obcou Podskalie máte zas možnosť spoznať neobjavenú prírodnú rezerváciu Podskalský roháč.

Ozaj, hrad je bezplatne sprístupnený verejnosti celoročne.

Prečítajte si aj: Autom na strechu Slovenska i do najužšej tiesňavy

Foto: trencinregion.sk

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET