Výlet za výhľadmi: Hrad Tematín

Hory sú fascinujúcim miestom histórie.

Foto: Hrad Tematín

Kamenný hrad Tematín, ktorý má tento rok 774 rokov, bol postavený niekoľko rokov po vpáde Tatárov do Uhorského kráľovstva. Starobylá pevnosť v priebehu storočí niekoľkokrát zmenila majiteľa, medzi jej bývalými vlastníkmi boli miestni panovníci a významné uhorské šľachtické rody. Výskum nedávno odhalil bohatšiu históriu, než sa na tomto mieste s nádherným panoramatickým výhľadom očakávalo - a preto sa sem oplatí vyraziť na výlet ktorýkoľvek víkend.

Kedysi dôležitá strategická pozícia

Hrad Tematín sa nachádza medzi Piešťanmi a Novým Mestom nad Váhom. V nadmorskej výške 600 metrov nad morom ponúka nádherný výhľad na celé Považie.

​HRAD VYHOREL DO TLA

Hrad nadobudol svoju súčasnú podobu začiatkom 17. storočia, keď patril rodine Berčéniovcov. Miklóš Berčéni pôsobil ako hlavný veliteľ povstaleckých vojsk Františka Rákócziho II. V roku 1710 víťazné rakúske vojská vypálili majetok dôstojníka, ktorý sa postavil proti Habsburgovcom, aby sa nedostal do rúk nikomu inému.

Z cintorína zostala ruina a odvtedy ho zarástla príroda. Od roku 2007 sa však dobrovoľníci z miestneho občianskeho združenia snažia zachovať to, čo zostalo, a pátrajú po zabudnutých pamiatkach z histórie tohto miesta.

​PRIESKUMY

Tento hrad je v tomto ohľade výnimočný. Zachovalo sa o ňom len málo informácií a veľa toho ešte treba preskúmať. Stojí na hranici regiónov, v kopcoch, takže sa oň staralo len veľmi málo ľudí

— zdôraznil Mojmír Choma, člen mimovládnej organizácie.

Dodal, že za posledných 17 rokov sa im podarilo veľa zachrániť, vrátane stabilizácie takmer polovice hradných budov a vybudovania smútočného múru, ktorý kedysi predstavoval až 250 kubických metrov muriva.

Hrad je stále prístupný návštevníkom. Oficiálne vstupné sa neplatí, ale turistom sa odporúča, aby na údržbu hradu prispeli dobrovoľným príspevkom vo výške aspoň dvoch eur.

Všetky vyzbierané peniaze sa používajú na financovanie všetkého od materiálu cez služby až po stravovanie dobrovoľníkov a mnoho ďalšieho.

K hradu sa môžete dostať zo západu chôdzou alebo na bicykli z obcí Lúka alebo Hrádok, z východnej pešo z obce Bezovec.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET