Írsko - krajina, kde sa zrodil Halloween

Halloween oslavujú ľudia po celom svete, no vedeli ste, že mnohé zvyky s ním spojené majú pôvod v Írsku? Išlo o keltský festival Samhain, ktorý sa začal sláviť pred tisíc rokmi ako prvý zimný deň 1. novembra. Oznamoval koniec leta a úrody a začiatok tmavej, studenej zimy. Zároveň to bolo obdobie, ktoré sa často spájalo so smrťou. Kelti verili, že v noci 31. októbra spadne hranica medzi svetom živých a mŕtvych a na zem sa vrátia duše mŕtvych. Zapaľovali vatry, aby odohnali zlých duchov a obliekali sa do kostýmov.

Foto: Getty Images Hungary

Halloween je sviatok oslavovaný každoročne a tento rok vychádza na nedeľu 31. októbra. V ôsmom storočí pápež Gregor III určil 1. november ako čas na uctenie si všetkých svätých. Večer predtým bol známy ako All Hallows Eve, dnešný Halloween. Časom sa z Halloweenu stal deň zábavy, vyrezávania tekvíc, zdobenia príbytkov, obliekania do kostýmov a jedenia dobrôt.

Oheň

Foto: unsplash

Aby sa komunita ochránila pred zlými duchmi, zapálila si veľké vatry, na odvrátenie nešťastia a vyplašenie všetkých zlých duchov. Deň po vatre rozsypali popol po poliach, aby ešte viac odvrátili smolu a farmárom sa v ďalšom roku darilo. Tradične sa tiež verilo, že vatra podporuje sny, najmä o budúcom manželovi či manželke. Hovorilo sa, že ak vhodíte ostrihané vlasy do žeravého ohňa, odhalí sa identita manžela.

Lucerny typu Jack-O´

Foto: Pixabay

Žiadny príbytok sa v týchto dňoch nepovažuje za správne vyzdobený, pokiaľ v ňom chýba vyrezávaná osvetlená tekvica. Existujú dve vysvetlenia, prečo Íri nosili lucerny. Jedna starobylá keltská tradícia hovorí, že pokiaľ si chceli ľudia domov doniesť žeravý uhlík z horiacej vatry na ochranu až k nim domov, museli si ho odniesť vo vydlabanej repe. Druhá verzia je trochu strašidelnejšia. Rozpráva príbeh, pochádzajúci z 18. storočia, o írskom kováčovi Jackovi, lakomom a lenivom mužovi, ktorý uzavrel dohodu s diablom o svojej duši a za to mu bol odopretý vstup do neba a diabol ho nechcel ani v pekle. Keďže bol odsúdený kráčať temnotou naveky, požiadal diabla o trochu svetla. Dostal horiace uhlie, ktoré nosil vo vydlabanej repe. V Írsku si ľudia tento príbeh pripomínali tak, že na Halloween vyrezali vydlabanú repu so strašidelnou tvárou a zapálili do nej sviečku. V priebehu storočí írski prisťahovalci do Ameriky pokračovali v tradícii, ale repu zamenili za tekvicu, lebo sa ľahšie vyrezávala, a tak sa tento trend rozšíril do celého sveta. Niektorí Íri veria, že zavesenie lampáša na predné okno odplaší Jackovu túlajúcu sa dušu.

Kostýmy

Foto: unsplash

Obyvatelia sa zhromažďovali okolo ohňa a robili hluk, aby zahnali zlých duchov. Mnohí boli oblečení do zvieracích koží a hláv, lebo verili, že vlkolaci z druhého sveta by neuniesli svojho vlastného a nasadím masky ich oklamú. Mnoho ľudí praktizovalo tradíciu vítania svojich nedávno zosnulých vo svojich domovoch. Nechávali prázdne miesto pri krbe, ktorý sa v írskom dome považuje za čestné miesto. Okrem toho sa im nechával aj tanier s jedlom. Ešte aj dnes sú čarodejnice, strašidlá a duchovia najobľúbenejšou voľbou na halloweensky kostým.

Predpovedanie budúcnosti

Foto: unsplash

Halloween sa považoval za najlepší čas na veštenie. Čítanie z čajových lístkov bolo v Írsku veľmi vyhľadávanou zábavou. Ďalším spôsobom, ako predpovedať budúcnosť, bolo položenie štyroch tanierov s rôznymi vecami pred osobu so zaviazanými očami. Ich výber naznačoval budúcnosť. Tanier s jedlom znamenal blahobyt, voda sťahovanie, prsteň predpovedal manželstvo, zatiaľ čo hlina znamenala smrť. Na vyveštenie manželstva sa využívali rôzne metódy. Záhradný slimák, ktorý sa cez noc vhodil do ohňa, mohol v popole odhaliť iniciály budúceho manžela. Verilo sa tiež, že budúci manžel alebo manželka sa môžu počas halloweenskej noci objaviť v sne. Niektorí si dávali pod vankúš jablká, brečtan alebo rebríček, aby si privolali budúceho manžela do snov. Ak sa pred spánkom postili, mohli im v sne ponúknuť jedlo.

Pol miliardy na kostýmy pre zvieracích miláčikov

Foto: Pexels

Pár zaujímavých šialeností na záver. Stále viac ľudí kupuje kostýmy pre svojich miláčikov. Američania minuli v roku 2019 neuveriteľných 490 miliónov dolárov na kostýmy pre svojich zvieracích miláčikov, čo je viac ako dvojnásobok toho, čo minuli v roku 2010. Jedna štvrtina všetkých cukríkov predaných ročne v USA sa nakupuje práve na Halloween.

AMI MÉG ÉRDEKELHET