Dajte si pozor na parazity v tomto populárnom thajskom jedle

Už aj malé sústo tohto tradičného jedla môže spôsobiť rakovinu pečene.

Foto: Shutterstock

Tradičné jedlo, ktoré konzumujú mnohí – koi pla – sa pripravuje z mletého rybieho mäsa. Toto korenisté jedlo obľubujú hlavne chudobnejší ľudia, ktorí sa ale môžu nakaziť parazitmi zvierat, ktoré ostanú v jedle, keďže nie je tepelne upravené. Osvetová kampaň zatiaľ neoslovila veľa ľudí, a tak môžu zomrieť ešte desaťtisíce ľudí na rakovinu pečene.

Populárne thajské jedlo – koi pla – sa pripravuje zo surovej pomletej ryby. Ochutí sa bylinkami a citrónovou šťavou a údajne už po zjedení jedného sústa riskujete rakovinu pečene. V tomto jedle nie je nebezpečná ryba, ale parazity, ktoré v nej žijú – motolice. Tieto parazity napádajú predovšetkým sladkovodné ryby žijúce v rieke Mekong a keď sa dostanú do ich organizmu, napáchajú tam veľké škody.

Najhoršia situácia je v thajskom regióne Isán, kde podľa odhadov zomrie ročne 20 000 thajských obyvateľov tohto chudobného regiónu na rakovinu pečene.

Foto: Shutterstock

Aj napriek tomu, že v regióne je nezvyčajne vysoký počet úmrtí spôsobených rakovinou pečene, málokto vie o tom, aké je toto jedlo nebezpečné. Toto by chcel zmeniť chirurg Narong Khuntikeo, ktorému zomreli obidvaja rodičia na rakovinu spôsobenú koi pla. Podľa spravodajcu Guardian Narong, vedci, lekári a antropológovia, ktorí sa pridali k nemu, chodili štyri roky po uliciach Isánu, najchudobnejšieho regiónu Thajska, aby testovali ľudí na parazity.

Šokujúce výsledky ukázali, že vo 80 % vzoriek ľudí boli prítomné parazity, ktoré vedú k smrteľnému ochoreniu.

Miestni obyvatelia sa hlásia k takýmto tradičným receptom, preto sa osveta javí ako veľmi ťažká úloha aj napriek snahe vedcov. Koi pla je totiž jedlo, ktoré má na tomto území dlhú tradíciu. U starších obyvateľov je ešte náročnejšie dosiahnuť zmenu, pretože žijú veľmi izolovane, alebo majú taký názor, že po uvarení jedla – čo je najlepší spôsob zahubenia parazitov – sa stratí pôvodná chuť jedla.

Táto Narongova iniciatíva je ale v každom prípade osožná: popri tom, ako sa na základe odovzdaných informácií čoraz viac ľudí vyhýba tomuto jedlu, sú deti v školách upozorňované na riziká spojené s konzumáciou surových potravín na základe úpravy učebných plánov pomocou farebných figúrok a kreslených filmov, ktoré iniciovali miestni poslanci v oblasti zdravotníctva. 

AMI MÉG ÉRDEKELHET