Hamarosan kitiltják a népszerű turistaautókat Pozsony belvárosából

pozsonyi belváros

Májusban lép életbe az a rendelkezés, amely szerint a Prešporáčiknak nevezett turistaautók nem közlekedhetnek többé Pozsony gyalogos zónáin belül. Az oldtimer autókra emlékeztető városnéző járműveket évente mintegy 30 ezer turista használja, sokan fel is szólaltak a város korlátozó döntése ellen.

Staré Mesto teljes mértékben támogatja és szurkol minden olyan turisztikai attrakciónak, amely látogatókat hoz a városközpontba. Azonban csak egyetlen apró történelmi városrészünk van, ezért előnyben kell részesítenünk a gyalogos közlekedést

– magyarázta a döntést Veronika Gubková, a történelmi óvárosi kerület polgármesterének szóvivője.

A lakosság egy része azonban felháborodott.

Online petíciót indítottak, amelyet eddig közel ezren írtak alá. Továbbá a városnéző túrákat üzemeltető Tour4U családi vállalkozást is a támogató levelek árasztották el.

Ezt is olvasd el! 4 kihagyhatatlan hely, ha Pozsonyban jársz

www.instagram.com

Utazási irodák, óvodák és általános iskolák, valamint Dél-Korea, Indonézia, Bulgária, Németország és az Egyesült Királyság nagykövetségei szintén kiálltak a Prešporáčik eredeti útvonalának megőrzése mellett. (A kocsik neve egyébként a Prešporok szóból, azaz Pozsony régi nevéből származik.)

Úgy terveztük meg az útvonalakat, hogy elkerüljük a turisták által frekventált helyeket, mint például a Michalská utcát vagy a Hviezdoslavovo Námestie teret

– fejtette ki Katarína Nošková, aki a vállalat vezetőjeként kiemelte, hogy a projektben a kezdetektől fogva együttműködtek az Óvárossal.

Ez is érdekelhet: Pozsony a mozivásznon

A Spectator értesülése szerint a szabályozással a kerület meg akarja szüntetni a túlzott forgalmat a gyalogosövezetben, amely többek között tönkreteszi az utak burkolatát és ezáltal jelentősen megterheli a költségvetést.

Emellett pedig egy digitális kapunak nevezett rendszer bevezetése is tervben van, amellyel mérsékelni kívánja a kerület a központba való autós behajtást.

AMI MÉG ÉRDEKELHET