4 kihagyhatatlan hely, ha Pozsonyban jársz

A legizgalmasabb célpontok a szlovák fővárosban.

Pozsony látképe a várral és az UFO kilátótoronnyal

Szlovákia nemzetközi színvonalú fővárosa bővelkedik az izgalmas programokban és látnivalókban, éppen ezért egy rövidebb pozsonyi kirándulásba nagyon nehéz az összes nevezetességet belesűríteni. Most mutatunk 4 ikonikus célpontot, amelyeket akár egy egynapos kiruccanás során is kényelmesen meglátogathatsz.

​Dévény vára

Fotó: Shutterstock

Dévény festői szépségű vára Pozsony belvárosától mindössze 10 kilométerre magasodik a Duna és a Morva fölé. Ha idelátogatunk, a két folyó találkozásán túl Ausztriára is szép kilátásunk lesz, ráadásul ehhez csak egy körülbelül félórás buszutat kell megtennünk.

A gazdag történelemmel bíró, több mint ezer évvel ezelőtt épült várat Napóleon serege robbantotta fel 1809-ben. A várrom ma már a szlovák főváros egyik legismertebb célpontjának számít, ráadásul a terület nemrégiben teljes körű renováción esett át – a többnyelvű információs táblák mellett most már kényelmes pihenőzónák is javítják az élményt.

​UFO kilátótorony

Fotó: Shutterstock

Az UFO kilátótorony közvetlenül az Új híd – vagyis a világ hetedik leghosszabb függőhídja – fölé épült, és meghatározó eleme Pozsony panorámájának. A 70-es években kivitelezett építészeti csúcsteljesítmény tornyában található eredeti éttermet 2005-ben újranyitották, és az új szabadtéri kilátóhely mellett két modern bárt is építettek hozzá.

A torony tetején található kilátópontra ma mindössze negyvenöt másodperc alatt feljuthatunk egy villámgyors lifttel. A 95 méteres magasságból a teljes város látszik, tiszta időben pedig akár 100 kilométeres távolságig, vagyis Magyarországig és Ausztriáig is könnyen ellátunk majd.

​Mihálykapu

Fotó: Shutterstock

Az 1300-ban, gótikus stílusban épült Mihálykapu Pozsony egyetlen máig fennmaradt középkori kapuja az eredeti négy közül. Felső részében lakott régen a városi őrség – ők figyelmeztették kürtszóval a lakosságot a tűzesetekre, illetve az ellenség közeledtére. Az építmény egyedülálló, 51 méteres tornyának tetején Eller Péter helyi rézműves mester 1758-ban készült alkotását, a sárkányt legyőző Mihály arkangyal szobrát helyezték el.

A Mihálykapuban egy nagyon színvonalas fegyvergyűjtemény is megtekinthető, az építményt körbefutó folyosóról és a torony tetejéről pedig ikonikus kilátás nyílik az Óvárosra.

Szlovák Nemzeti Galéria

www.instagram.com

A Szlovák Nemzeti Galéria egy 1949-as törvénynek köszönhetően jött létre, pozsonyi helyszínei pedig az egymás mellett elhelyezkedő Esterházy-palotában és a Vízi kaszárnyában találhatóak. Az épületeket először az 1950-es években építették át a galéria céljaira, az 1970-es években pedig tovább modernizálták.

Közel két évtizedes zárva tartás után a galéria 2022 decemberében egy grandiózus renováció után ismét megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A felújításnak köszönhetően az épületekben egy modern könyvtár, egy képzőművészeti archívum, egy restaurátori műterem, számos háttériroda, egy közparkként működő udvar, egy új kávézó és egy galériás könyvesbolt is helyet kapott, és egy mozitermet is kialakítottak a 75,5 millió eurós projekt keretein belül. Az ország talán legjelentősebb képzőművészeti színtere egyelőre még nem üzemel teljes kapacitással, így átmenetileg csütörtöktől vasárnapig látogatható.

AMI MÉG ÉRDEKELHET