Hamarosan látogatható lesz a Pozsony alatt található csontkamra

Egyelőre azonban csak régészek látogathatják.

csontkamra

A főváros központjában található Bársonyos forradalom-tér (Námestie Nežnej Revolúcie) alatti csontkamra hosszú ideje zárva tart az érdeklődők számára. A közeljövőben azonban ez megváltozhat.

A téren található román-gótikus kegytemplomban jelenleg régészeti feltárás zajlik, mely az idei év végén fejeződhet be.

Ezt is olvasd el! 4 kihagyhatatlan hely, ha Pozsonyban jársz

Amennyiben a kutatás tényleg véget ér, a főváros vezetése látogatóközpontként nyitná meg a 13. századi csontkamrát.

Peter Bubla városi szóvivő szerint:

Ha időben eljutunk az építési vállalkozó közbeszerzéséig, valamint a finanszírozás is biztosított, akkor az építkezés 2025-ben valósul majd meg.

Fotó: Shutterstock

Jelenleg a templom alatti kegyhelyet csak egy létrán lemászva lehet megközelíteni. A szóban forgó terület már a 12. száadban is létezett, akkor román kori település, egy kis templom és egy körépítmény állt itt. Ez utóbbit alakították át csontkamrává egy évszázaddal később – olvasható a spectator.sk cikkében.

Ez is érdekelhet: A szlovák Hachiko: ő volt Pozsony leghűségesebb kutyája

www.instagram.com

A kutatók szerint az teszi egyedivé a helyszínt, hogy a csontok tárolásának módja a különböző korszakoknak megfelelően változik. Körülbelül 500 emberi maradvány lelhető fel itt.

A történelmi jelentősségű temető 400 méterrel a felszín alatt található, melynek okára a kutatást végző egyik régész adott magyarázatot:

A terepet fokozatosan emelte meg a Duna és mellékágai, amelyek itt folytak keresztül

– monta Petra Šimončičová-Koóšová, hozzátéve, hogy a legközelebbi folyóág a mai Dunajská utca mentén futott.

A központ jövőbeli kialakítását illetően már lezajlott egy építészeti pályázat. A tervek szerint a látogatás csak idegenvezetővel lesz lehetséges. Azt nem lehet még tudni, hogy az érdeklődők hogyan fognak mozogni a csontkamrában, de jelenleg egy acélhíd tűnik a legjobb alternatívának.

A bejutás kapcsán azonban már kitalálták a megoldást: egy lépcsővel, lifttel és rámpával ellátott bejáratot terveznek a helyszínre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET