Súlyos problémák vannak a pozsonyi levegő minőségével

Új mérések igazolják, hogy rosszabb a helyzet, mint hittük.

Pozsony látképe

Pozsonyban sokkal nagyobb a légszennyezettség, mint azt az eddigi hivatalos adatok sugallják – derül ki a Deutsche Umwelthilfe (DUH) nevű német szervezet felméréséből.

A szervezet a Slovak Spectator szerint Pozsony több pontján is megmérte a levegő minőségét. Vizsgálódtak a Hodža tértől a Štefánikova és Šancova utcákon keresztül a Račianske Mýto kereszteződésig tartó szakaszon, és a Trnavské Mýto kereszteződésnél, a Vazovova utcában, valaminta fő buszpályaudvar közelében is végeztek méréseket.

Fotó: Shutterstock

„Az eredmények alapján nagyon magas a levegő nitrogén-oxid tartalma, és sok az ultrafinom részecske is, ezek pedig egészségügyi kockázatot jelentenek"

– mondta Hanna Rhein a DUH-tól. Hozzátette: Pozsonynak meg kellene próbálnia csökkenteni a forgalmat az utcáin azért, hogy megvédje a lakosok egészségét.

Tavaly a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) szerint Pozsonyban a közlekedés volt a légszennyezés fő forrása, ezt a városban és a közelben található nagyüzemek követték. Az SIŽP külön kiemelte a Slovnaft finomító, a Volkswagen és a pozsonyi hulladékégető felelősségét.

A városvezetésnek több eszköze is van az autós közlekedés által okozott légszennyezés visszaszorítására. Sokak szerint a kerékpáros infrastruktúra javítása a legjobb megoldás, de a tömegközlekedés fellendítése és a megengedett sebesség csökkentése is jó opció lehet. 2023 júliusában ráadásul egy új, kifejezetten erre irányuló törvény is hatályba lépett, amely megerősíti az önkormányzatok hatáskörét a kérdésben. Jelenleg már a pozsonyi városvezetés is megtilthatja az olyan tevékenységeket, amelyek negatívan befolyásolják a levegő minőségét. Emellett létrehozhatnak alacsony kibocsátású zónákat is, ez pedig egy újabb eszköz a közúti forgalom szabályozására.

Fotó: Shutterstock

Meglepő módon egyébként nem a Trnavské Mýto, az egyik legjelentősebb közlekedési csomópont levegője a legszennyezettebb terület Pozsonyban, az ultrafinom részecskék és a káros anyagok a nyitott térben ugyanis könnyen szétszóródnak. A szűkebb terekben, például a Štefánikova és a Šancova utcában lényegesen rosszabb a helyzet: itt az egészségrontó anyagok koncentrációja többszörösen meghaladja a határértéket.

A DUH vizsgálata a város további huszonöt pontján folytatódik, a végleges eredményeket pedig májusban teszik majd közzé. Bár a nagyvárosok levegőjének aktuális minősége nem kap nagy sajtóvisszhangot, valójában az egyik legégetőbb kérdésről van szó, hiszen Szlovákiában évente 5000, Európában pedig több mint 400 000 ember hal meg idő előtt a légszennyezés következtében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET