A felújított Szlovák Nemzeti Galéria a legfontosabb európai építészeti díj jelöltjei közé került

A jelölés már önmagában is hatalmas elismerésnek számít.

Pozsony éjjeli látképe
A Pozsonyban található, nemrégiben felújított Szlovák Nemzeti Galéria szerepel az Európai Unió kortárs építészeti díja, a Mies van der Rohe-díj 2024-es jelöltjei között, írja a Slovak Spectator.

www.instagram.com

A nagy presztizsű díjjal minden évben olyan építészeti alkotásokat ismernek el, amelyek koncepcionális, társadalmi, kulturális és műszaki szempontból is maradandóak. A jelöltség már önmagában is különlegességnek számít, hiszen az EU hivatalos álláspontja szerint annak a bizonyítéka, hogy az adott épület hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és a polgárok jólétéhez.

A jelöltek szűkített listáján negyven épület szerepel, ezek közül az egyik a pozsonyi Nemzeti Galéria. A bejelentés értékét az is emeli, hogy a díj 2001-es megalapítása óta ez mindössze a második alkalom, hogy egy szlovákiai helyszínnek is esélye nyílik elnyerni a 60 ezer eurós fődíjat.

www.instagram.com

„A cél az volt, hogy a Szlovák Nemzeti Galéria épületegyüttesének már meglévő részeit felújítsák, és új terekkel egészítsék ki a 21. századi igényeknek megfelelően"

– olvasható a díj honlapján.

„Az alapvető szándék az volt, hogy a galéria jelentősen megnyíljon egy szélesebb közönség felé. Egy ilyen épületnek a galéria funkcióján túlmutató tevékenységek helyszínévé kell válnia.”

www.instagram.com

Ennek megfelelően a Szlovák Nemzeti Galériában a felújítás óta már egy mozi is található, amely egyben előadóteremként is szolgál. Emellett egy modern könyvtár, egy képzőművészeti archívum, egy restaurátori műterem, számos háttériroda, egy közparkként működő udvar, egy új kávézó és egy galériás könyvesbolt is helyet kapott az épületben a 75,5 millió eurós projekt keretein belül.

A Szlovák Nemzeti Galéria húsz év után 2022 decemberében nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt. Az ország talán legjelentősebb képzőművészeti színtere csütörtöktől vasárnapig látogatható, a teljes árú jegy 4 euróba kerül.


AMI MÉG ÉRDEKELHET