Súlyos hatással lehet a turizmusra egy pozsonyi kerékpársáv

Mutatjuk, az adatok mit mondanak.

A Duna és a vár látképe Pozsonyban

A turisták ezreit szállító buszok egyik legfontosabb ideiglenes parkolóhelye megszűnt, amikor helyén kerékpársávot alakítottak ki. A forgalmi változás csak egy a számos 2023-as intézkedés közül, ami a szakértők szerint negatívan érinti Pozsony turizmusát – írja a Slovak Spectator.


A Vajanské Nábrežie rakparton lévő Park Inn szálloda előtt 2023 nyaráig naponta turisták százai szálltak le a buszokról. Amikor azonban a négysávos út külső részét kerékpárúttá alakították át, a buszok rövid távú parkolóhelye megszűnt.

A Ružinov városrész irányából érkező, a turistákat a központba vagy a szállodáikba szállító buszok most kénytelenek az egy kilométerre lévő Malá Scéna buszmegállóban megállni, vagy a Riverparknál megfordulni, és onnan visszatérni a belvárosba. Ebből egyenesen következik, hogy az elmúlt időszakban erősen romlott a városba busszal érkező külföldiek első benyomása Pozsonyról.

Fotó: Alexandre DESBOS/Unsplash

A pozsonyi vár

A Szlovák Utazási Irodák Szövetsége (SACKA) szerint a 2023 nyarán a fővárosban bevezetett számos közlekedési változás szembemegy a turisztikai cégek érdekeivel, de ami még fontosabb: negatívan befolyásolja a turisták kényelmét, és végső soron elveszi a látogatók kedvét attól, hogy visszatérjenek Pozsonyba.

Az utazási irodák és a szállodatulajdonosok különösen a városvezetést teszik felelőssé a kiszámíthatatlanság miatt.

„A változásokban egy közös van, mégpedig az, hogy nem közölték őket előre. Egy szakmai megbeszélés sok problémát segíthetett volna elkerülni"

– mondta Marcela Lauková, az Incoming Travel Agencies Club elnöke.

A városi tanács ezzel szemben azt állítja, hogy a forgalmi változásokról szóltak minden érintettnek, hiszen természetesen törődnek a turizmus sorsával.

„A rakparton történt változásokkal kapcsolatban: a Park Inn előtti az egyetlen buszmegálló, amelyik megszűnt, minden más megállóhely megmaradt"

– mondta Peter Bubla pozsonyi szóvivő.

Fotó: Shutterstock

A pozsonyi városközpont

Nehéz megállapítani, hogy a kérdésben kinek van igaza, a turisztikai szereplők aggályai az adatokban mindenesetre nem érhetők tetten: a legfrissebb hivatalos statisztikák szerint

2023 első három negyedévében 870 296 látogató érkezett Pozsonyba, ami kifejezetten nagy ugrás a 2022-es számokhoz (655 274) képest.
AMI MÉG ÉRDEKELHET