Prága csábításának nehéz ellenállni

Gyönyörű és izgalmas. Romantikus és családias. Még valamit?

Prága
Fotó: Getty Images

A cseh főváros rendszerint az élvonalban szerepel a legélhetőbb európai városok listáján is. A sok zöldterület, a jól szervezett tömegközlekedés, a rendezett közterek és a barátságos helyiek szinte magától értetődően járulnak hozzá ahhoz, hogy az 1992 óta az UNESCO Világörökség részét képző prágai történelmi belváros hihetetlenül felkapottá vált a turisták körében. Prága a 7. legnépszerűbb európai város és Kelet-Közép Európa leglátogatottabb fővárosa. Mivel a nyári időszakban különösen sok turista látogat el ide, programunkat érdemes előre megtervezni, online jegyet váltani és – ahová csak lehet – helyet foglalni.

Történelmi óváros mindennel, ami kell

Fotó: Getty Images

Az Orloj

Ami a híres látványosságokat illeti, mind sétatávolságra vannak egymástól, ráadásul a várost járva számos alkalom kínálkozik arra, hogy toronyból, dombtetőről vagy épp kilátóból, fentről nézzünk körbe. Prága, „a száztornyú város” a templomokat nem számítva megközelítőleg 120 ilyen építménnyel büszkélkedhet. Indulásként a középkori Lőportorony vagy az Óvárosi hídtorony lépcsősorát megmászva érdemes a települést feltérképezni.

Az Óváros téren a kéttornyú Týn-templom és a városháza oldalán található középkori csillagászati óra (Orloj) a város szimbólumaként számos szuveníren is visszaköszön. Szerencsére manapság egyre több dizájnbolt található az Óvárosban is, így a csecsebecsék helyett akár cseh grafikusművészek egy-egy divatos táskájával, pólójával is hazatérhetünk utunkról, ha pedig a cseh iparművészet remekei iránt érdeklődnénk, a Designum és a Debut galériákban a helyünk!

Fotó: Getty Images

Wallenstein-kert

Visszakanyarodva a klasszikusokhoz: az óvárost a Károly híd köti össze a Malá Strana és a Hradzsin, azaz várnegyed városrésszel. Európa legnagyobb várrendszerébe, amelynek utolsó nagy átépítését maga Mária Terézia rendelte el a régi várlépcsőn is feljuthatunk. A várnegyedben bárki ingyenesen sétálhat, ha azonban szívesen betérnénk a Szent Vitus-székesegyházba, a királyi palotába, a 10. századi Szent György-bazilikába vagy az Arany utcácskába, akkor érdemes kombinált jegyet váltani (a jegy 2 napig érvényes jegy ára 250 korona). A vár alatt található Wallenstein-kert pedig tökéletes helyszíne lehet egy kis pihenésnek és további programok tervezésének.

A prágai városnézés szinte kötelező eleme az egykori zsidónegyed, ahonnan többek között Franz Kafka, a 20. századi irodalom nagy megújítója is származik. Hihetetlen, de a Josefov negyedben található kis temetőben mintegy 12 ezer sírkő emlékeztet a zsidó közösség ezeréves prágai jelenlétére. Ha több zsinagógát is meg szeretnénk tekinteni, itt is kombinált jeggyel spórolhatunk, mellyel többek közt Európa legrégebbi épen maradt zsidó templomába, az 1275-ben épült Régi-új zsinagógába is beléphetünk.

A dicső múlt csak az alap

www.youtube.com

Prague Vacation Travel Guide | Expedia

Prága nemcsak a múltjából él, a történelmi nevezetességeken kívül számos izgalmas, friss élményt kínál. A városvezetés támogatásával újabb és újabb közösségi terek jönnek létre, amelyeket örömmel vesznek be a helyi fiatalok és az itt tanuló-dolgozó külföldiek. Az egyik legmenőbb újdonság a Moldva-parti trezorokból kialakított, építészeti díjakkal elismert Prague Eyes. A rakpart boltívei alatt ma kávézók, galériák, bárok működnek, bekapcsolva a korábban kietlen rakpartot a város vérkeringésébe. A Moldva túlpartján – igaz, csak este 10 óráig – hasonló élményt kínál a Manifesto piac, ahol a nemzetközi street food standok kínálatán kívül koncertek, filmvetítések várják a látogatókat.

S ha már a művészeti élményeknél tartunk: 2022-ben új kulturális színtérrel bővült Prága. Egy volt trafóállomás épületében kapott helyet a Kunsthalle Praha, melyben októberig a Bohémia c. kiállítást tekinthetjük meg, a csehek mellett párizsi, New York-i és teheráni alkotók installációival, fotóival, festményeivel. De érdemes felkeresni a város további izgalmas kortárs kulturális helyszíneit is: a volt vágóhídon kialakított Trafo galériát vagy a modern cseh alkotókra specializálódott Kampa Múzeumot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET