AKO SA ZBALIŤ DO LIETADLA

Počet zrušených a meškajúcich letov v porovnaní s obdobím pred pandémiou koronavírusu údajne stúpol. Dvojnásobne to vraj platí o stratenej batožine. Prinášame vám šesť praktických tipov, čo robiť, aby sa z letu nestala nočná mora.

Foto: Shutterstock

Pandémia koronavírusu zásadne obmedzila dovolenkové možnosti, nehovoriac o zájazdoch do cudziny. Po dvojročnej nedobrovoľnej stopke sa ľudia rozleteli do sveta, aby si vynahradili zameškané. Problém je, že v oblasti cestovného ruchu, leteckú dopravu nevynímajúc, došlo medzičasom k odlivu pracovnej sily a chýbajúce kapacity sa stále nepodarilo nahradiť. Výsledkom je, že väčšina (nielen) leteckých spoločností zápasí s nedostatkom personálu. Skôr ako sa vznesiete k oblakom, obrňte sa trpezlivosťou a skúste urobiť maximum, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam. Poradíme vám, ako na to.

PRIAMA REZERVÁCIA

Foto: Pixabay

Pri kúpe letenky platí, že si ju treba rezervovať priamo u zvolenej spoločnosti, a nie cez sprostredkovateľské stránky. Letenka vás síce vyjde pravdepodobne o čosi drahšie, riešenie prípadných problémov je však neporovnateľne jednoduchšie.

LIETAJTE RÁNO

Foto: unsplash

Pokiaľ máte na výber, zvoľte si ranný spoj. Šanca, že odletí načas, je totiž väčšia ako pri neskorších letoch. Ak počas dňa jeden zo spojov mešká, môže to mať vážne dôsledky na čas odletu ostatných liniek.

NA LETISKU V PREDSTIHU

Foto: Pexels

V minulosti stačilo doraziť na letisko hodinu, maximálne hodinu a pol pred plánovaným odletom. V súčasnosti stúpol tento interval na minimálne dve hodiny. Platí to aj v prípade, keď cestujete len s príručnou batožinou a máte letenku – vytlačenú na papieri alebo stiahnutú v mobilnom telefóne. Pri kontrole dokladov a bezpečnostných kontrolách sa totiž zvyknú tvoriť dlhé rady.

SAMOOBSLUŽNÉ PODANIE BATOŽINY

Foto: Shutterstock

Ak ste nútení zbaliť sa do veľkého kufra či ruksaku, rozhodne si zvoľte samoobslužné podanie batožiny. Pozor, niektoré letecké spoločnosti takú možnosť neponúkajú. Systém je založený na vašom aktívnom prístupe, tzn. sami si zmeriate váhu batožiny pri podacom pulte, naskenujete čiarový kód na letenke, vytlačíte si batožinový štítok, načítate ho ručným skenerom a nakoniec položíte batožinu na pás.

KOMFORT LETISKOVÉHO SALÓNIKA

Foto: Busapest Airport

Kým donedávna bol letiskový salónik automaticky otvorený len pre cestujúcich biznis a prípadne prvou triedou, majiteľov vybraných kreditných kariet a členov vernostných programov leteckých spoločností, po novom má do väčšiny prístup každý, kto zaplatí. Medzinárodná sieť Plaza Premium Lounge otvorila napríklad v Budapešti hneď dva letiskové salóniky, kde ponúkajú jedlá teplej i studenej kuchyne. K dispozícii sú tiež sprchy, samozrejmosťou je výhľad na vzletové a pristávacie dráhy.

NENECHAJTE TO TAK!

Foto: Flightright

Vedeli ste, že ak spoj priletí do cieľovej destinácie s meškaním väčším ako tri hodiny, máte v EÚ právo na odškodnenie? Ak si neviete rady, stačí kliknúť na stránku flightright.com, kde vám za províziu pomôžu uplatniť vaše práva.

AMI MÉG ÉRDEKELHET