6 praktických rád do Albánska

Albánsko je krajina na rozlohe 29 000 km2 s 2,9 miliónmi obyvateľov, ktorí sú priateľskí a pohostinní. Miestnou menou je lek, na mnohých miestach sa však dá platiť aj eurami a dolármi. Ak sa do tejto krajiny vydáte, tu sú praktické tipy a skúsenosti, ktoré sa vám zídu v Albánsku:


ŠOFÉROVANIE

Foto: unsplash

Za pár dní si zvyknete na pomerne chaotický štýl domácich vodičov. Albáncov nezaujímajú červená ani jazdné pruhy a parkujú tam, kde sa im zachce. Počas cesty môžete natrafiť aj na túlavé psy či osly.

CENY UBYTOVANIA

Foto. unsplash

Ceny v hoteloch sú pomerne priateľské. Za 30 až 35 eur si môžete rezervovať izbu v štvorhviezdičkovom hoteli. Mimo hlavnej sezóny dostanete izbu v päťhviezdičkovom hoteli za menej ako 50 eur za noc.

PLATBA

Foto: Pexels

Určite si so sebou zoberte väčšiu sumu v hotovosti. Kartou sa dá platiť iba na niektorých miestach, zväčša v hoteloch či reštauráciách. V rodinných penziónoch a bufetoch karty neakceptujú. Často sa stáva, že terminál nefunguje ani na čerpacích staniciach, hoci na dverách majú oznam o platbe kartou.

NÁBOŽENSTVO

Foto: Pixabay

Dve tretiny obyvateľstva sú oficiálne moslimovia, aktívnych veriacich je však málo. Tamojší moslimovia vychádzajú veľmi dobre s katolíkmi i vyznávačmi pravoslávnej cirkvi, náboženská tolerancia je skutočne príkladná.

VSTUP DO KRAJINY

Foto: unsplash

Nepotrebujete víza, potvrdenie o očkovaní ani negatívny test. Nemusíte sa nikde registrovať a pri vstupe do krajiny nie je povinná karanténa.

VODA

Foto: Pixabay

Kvalita vody môže kolísať. Na pitie, čistenie si zubov a umývanie ovocia radšej použite fľaškovú vodu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET