ÚTULNÁ METROPOLA S VÝNIMOČNOU POVESŤOU:  DUBLIN

Božská whisky, legendárne pivo, temperamentný folklór, starobylá architektúra a ohniví domáci, ktorí sú vždy ochotní sa zabaviť. Na najvýznamnejší sviatok Írov, Deň svätého Patrika, ožije celé mesto. Vyrazte za dobrodružstvom, Dublin vás už čaká!

Foto: Shutterstock

Ak chcete záver zimy osláviť veľkolepým spôsobom, vyberte sa do hlavného mesta Írska – Dublinu. Každoročne tam 17. marca slávia Deň svätého Patrika – patróna mesta. Tento rok pripadol na piatok a predĺžený víkend tak môže byť skvelou príležitosťou hodiť za hlavu každodenné starosti. Miestni sa, tak ako sa na správnych Írov patrí, bavia od rána do večera. Ak by ste už s nimi nevládali držať krok, vydajte sa objavovať zákutia nádherného mesta s tisícročnou históriou.

RUŠNÉ DEJINY

Foto: unsplash

Dejiny Dublinu sú plné zvratov. Časy rozkvetu striedali vojny. Z pôvodného starobylého osídlenia pri ústí rieky Liffey sa po ovládnutí Vikingami nórskeho pôvodu v 9. storočí sformovalo kráľovské mesto. Následne ho ovládol írsky veľkokráľ Brian Boru a neskôr zase anglickí panovníci - Henrich II., Alžbeta I., Oliver Cromwell či Viliam Oranžský.

Rozmach britského impéria počas georgiánskeho obdobia, teda v 18. a prvej tretine 19. storočia, prial aj Dublinu a práve z tých čias pochádzajú viaceré impozantné a ikonické budovy. No aj zlatý vek mesta poznačili represie proti snahám o samostatnosť. Tie zase vystriedal hladomor. V roku 1916 sa Íri konečne dočkali vytúženej suverenity, no trvalo desaťročia, kým sa podarilo schudobnené a zruinované mesto zmodernizovať a zatraktívniť. V súčasnosti je však Dublin mimoriadne vyhľadávanou destináciou. Ročne doň zavíta zhruba 5,9 milióna zahraničných turistov.

KABINET KURIOZÍT

Foto: Pexels

Láka ich množstvo kuriozít. Napríklad krásny O’Connellov most nad riekou Liffey má dĺžku 45 metrov, no šírku až 50 metrov. Unikátna je aj veža na dublinskom hrade - Record Tower. Dlho symbolizovala anglickú nadvládu. Neprehliadnuteľnou atrakciou je pivovar Guinness. Nevyužité časti staršieho pivovaru si v roku 1795 prenajal Arthur Guinness za 45 libier ročne a začal variť nápoj pod vlastným menom. Podarilo sa mu vybudovať svetoznámu značku. Medzi pozoruhodnosti Dublinu patrí aj to, že hoci sú Íri zväčša katolíci, dva najväčšie kostoly hlavného mesta spravuje anglikánska cirkev. Christ Church i Katedrála svätého Patrika sú právom v itinerári všetkých turistov. Patrónom krajiny je svätý Patrik, no v karmelitánskom kostole na ulici Whitefriar nájdete aj pozostatky svätého Valentína. Vďaka literátom svetového formátu ako George B. Shaw, Samuel Beckett či Oscar Wilde, ktorí žili v írskej metropole, ju v roku 2010 vyhlásili za mesto literatúry UNESCO. No pre mnohých naďalej ostáva najmä baštou tisícok pubov. Aj vďaka nim je Dublin mimoriadne živý a otvorený voči turistom.

NAJŽIVŠIE JE NA DEŇ SVÄTÉHO PATRIKA

www.youtube.com

St. Patrick's Day Parade, 17 March 2023, Dublin

Najväčší sviatok krajiny sa po írsky volá Lá‘le Pádraig alebo Lá Fhéile Pádraig. Už pár dní pred ním sa mestá odejú do zelenej farby a pivo Guinness tečie potokom. Ulice ovládnu dychberúce predstavenia, z každého okna počuť írsku ľudovú muziku, krčmy praskajú vo švíkoch. Podujatia vzdávajú hold ťažko vybojovanej írskej nezávislosti a tradíciám. Národnú hrdosť cítiť na každom kroku.

Dublinský sprievod svätého Patrika štartuje na poludnie z Parnell Street a pokračuje až po ulicu Kevin Street. Ak chcete mať dobrý výhľad, zaujmite miesta na krytých tribúnach hneď po raňajkách. (Lístky si kúpte čím skôr online!) Rozhodne sa je na čo pozerať. Veď karnevalový sprievod tvorí viac ako štyritisíc tanečníkov, hudobníkov a iných umelcov. Kostýmy, alegorické vozy i kulisy pohyblivých javísk čerpajú z bohatej írskej ľudovej kultúry.

Po zotmení múzeá, kostoly či iné významné budovy rozžiaria elektrickým svetlom – samozrejme, zeleným. Centrum mesta zároveň rozozvučí na šiestich pódiách dvanásť superkoncertov. V tomto roku vystúpi vo Festivalovej štvrti (blízko Národného múzea, v okolí Collins Barracks) svetoznáma írska kapela Pillow Queens. Takmer na všetkých scénach sa konajú sprievodné podujatia aj na druhý deň.

SVIATOČNÉ MENU

Dublin je ideálnou destináciou aj pre labužníkov. Množstvo pouličných predajcov ponúka tradičné írske jedlá. V pivovaroch a liehovaroch na vás čakajú špeciálne dobroty a všetky puby a reštaurácie zostávajú otvorené. No ak máte vyhliadnutý nejaký konkrétny podnik, o rezerváciu sa oplatí požiadať niekoľko týždňov vopred. Na raňajky ochutnajte boxty, t. j. tradičnú zemiakovú placku s volským okom, klobásou a silnou čiernou kávou. Na obed si dajte tradičné menu, napríklad jarné jahňa na rozmaríne, či colcannon, jedlo zo zemiakového pyré, kapusty a póru. Na večeru ochutnajte výdatné hovädzie ragú na tmavom pive alebo špecialitu Dublin coddle, pomaly varený pokrm so slaninou, klobásou a zemiakmi. Ku každému jedlu sa 17. marca hodí pivo Guinness alebo remeselné pivo z menších pivovarov a aspoň raz určite ochutnajte írsku whisky. Pálenka s minimálne 40-percentným obsahom alkoholu zreje aspoň tri roky v drevenom sude.

AMI MÉG ÉRDEKELHET