Tri dôvody, prečo použiť bicykel na cesty po meste

Ak ani vám nie je ľahostajná vaša uhlíková stopa a životné prostredie, možno uvažujete, ktoré zmeny vo vašom živote prospejú planéte. Ak presedláte do sedla bicykla, znížite nielen emisie CO2, ale aj svoju váhu, zaťaženie peňaženky a získate lepšie fyzické i duševné zdravie.

Foto: Getty Images Hungary

Cyklistika je jedným zo športov, ktoré môže robiť prakticky ktokoľvek bez zdravotných obmedzení a kto už má za sebou prvé nemotorné vyrovnávania riadidiel pri spolubežiacom povzbudzujúcom rodičovi. Kým v detstve nám tento šport robil vyslovene radosť a v lete nebolo častejšej otázky než „Môžem ísť von na bicykel?", v dospelosti pri presunoch aj na zbytočne malé vzdialenosti po meste sadáme do áut. Je čas tento trend obrátiť.

Výhody pre zdravie

Foto: Unsplash

Dochádzaním do práce môžete znížiť riziko rakoviny aj srdcovo-cievnych chorôb o takmer polovicu.

S teplejšími dňami odpadá hlavný argument nepoužívania bicykla – zima. Hoci sa to ťažko vysvetľuje obyvateľom Amsterdamu či Kodane, ktorí sa počasím nikdy nenechajú odradiť od jazdy na dvoch kolesách s pedálmi. Ak však presedláte na cestu do mesta či do práce na bicykel, získate veľa. Namiesto pasívneho sedenia budujete svaly, pálite tuky, posilňujete nohy, znižujete krvný tlak a zlepšujete svoju výdrž. Cyklistika znižuje stres, úzkosti, čistí myseľ a zlepšuje náladu cez vyplavované endorfíny. Aeróbny pohyb zlepšuje váš spánok a posilňujete svoje srdce. Predĺžite si tým svoj život. Štúdia na vzorke štvrť milióna ľudí potvrdila zmenšenie rizika rakoviny o 45 % a kardiovaskulárnych chorôb o 46 % oproti tým, ktorí dochádzajú autom alebo autobusom. A znížiť najrizikovejšie ochorenia u nás takmer o polovicu skutočne stojí za pozornosť.

Ušetríte aj čas, ktorý by ste inak trávili zatvorení vo fitnes centre alebo domácim cvičením, a spojíte dochádzanie s tréningom. Pätnásťminútová jazda na bicykli je plnohodnotným cvičením, ktoré vám postačuje pre zdravie. Za 30 minút cvičenia zlepšíte aj svoje kognitívne schopnosti, ako pamäť, argumentáciu, schopnosť plánovania a skrátite čas na dokončenie úloh. To všetko môžete natrénovať už na ceste do práce.

Výhody pre životné prostredie

Foto: 123rf

Vynulujte svoju uhlíkovú stopu pri dochádzaní do práce tým, že vysadnete na bicykel!

Výhody pre životné prostredie sú očividné najmä v mestách. Až na dve tretiny jázd ľudia použijú auto a to aj do päť kilometrov. Potom sa tvoria zápchy, autá stoja čakajúc na semaforoch... veď to poznáte. Ak použijete bicykel, slovo dopravná zápcha môžete zo svojho slovníka vylúčiť. A ako je to so šetrením skleníkových plynov? Namiesto 271 g CO2 za pasažiera a kilometer pri jazde priemerným autom emitujete len 5 g a to preto, že sme vzali do úvahy aj CO2 potravín, ktoré sú vaším palivom. Tie by ste však zjedli tak či tak – no teraz ich premeníte na lepšie zdravie a pohyb. Strednou cestou je použitie hromadnej dopravy – napríklad použitím autobusu emisie CO2 znížite oproti autu na polovicu. Keď raz na bicykel presedláte, nemusíte sa toho držať striktne. Môžete, samozrejme, striedať v pekné slnečné dni bicykel, v premenlivom počasí autobus, v daždivých a chladnejších dňoch či dňoch väčších nákupov auto. Týmto si svoje jazdy do práce, školy či mesta spestríte a máte nabúranú aj nudnú dennú rutinu.

Výhody pre peňaženku a spoločnosť

Foto: 123rf

​V aplikácii Slovnaft BAjk nájdete všetky stanice, kde môžete bikeshare bicykle zaparkovať.

Kúpiť a udržiavať bicykel stojí len 1 % toho čo auto. Okrem toho pri bicykli šetríte na parkovaní, pokutách, poistkách, výmenách pneumatík a pod. Ušetrené peniaze môžete investovať inde a to vám prekvapivo môže pomôcť v rodinnom rozpočte. Bicykel pritom nie je len prostriedkom na cesty do mesta. Bicykel je aj o výletoch spolu s rodinou či kolegami, s ktorými zažijete množstvo zábavy. Na sociálnych sieťach sa môžete pridať do najrôznejších skupín a zistíte, že aj na Slovensku vzniká silná cyklistická komunita.

V našom hlavnom meste pritom nemusíte mať ani vlastný bicykel. Bikesharingová služba Slovnaft BAjk je stiahnuteľná do vášho mobilu. Po zvolení programu a zaplatení kartou dostanete SMS s PIN kódom, s ktorým odomknete jeden z najbližších BAjkov v uliciach mesta. Následne jazdíte až do zakódovania Bajku vo zvolenej stanici a info o jazde si môžete pozrieť na svojom konte.

Slovnaft BAjk návod

www.youtube.com

Slovnaft BAjk návod

Do práce? Na bicykli!

Foto: Miroslav Miškovič / dopracenabicykli.eu

S touto výzvou sa nesie aj celoslovenská kampaň organizovaná už piatym rokom naprieč našou krajinou. Táto najväčšia kampaň na podporu cyklistickej dopravy na Slovensku. Spojená je so súťažou, do ktorej sa môžete zapojiť na webovej stránke https://www.dopracenabicykli.eu/.

Slovnaft BAjku ako partner tohto projektu ponúkne plošne a všetkým, ktorí využijú túto bikesharingovú službu zníženú cenu lístka z 9 eur len na 6 eur a to v priebehu celého mesiaca jún - teda 1.-30.6.2021. To už je celkom cyklomotivácia, čo poviete?

AMI MÉG ÉRDEKELHET