Viac než polovica nových áut v Európe sú modely SUV

Hoci medzi predajom nových áut v EÚ dlhodobo kraľujú SUV, až v januári 2023 prekonali po prvý raz nadpolovičnú väčšinu nových predaných áut v Európe. Vo februári sa opäť silno spamätal aj predaj elektromobilov, pričom viedol model Y od Tesly.

Foto: Shutterstock

Spoločnosť JATO pravidelne zverejňuje predaj áut v Európe. Začiatkom roka došlo k novému rekordu, keď SUV vozidlá dosiahli 51,3 % podiel na trhu nových predaných vozidiel, po prvýkrát prekonávajúc nadpolovičnú väčšinu. Kompaktné SUV strednej a menšej kategórie z toho tvorili takmer polovicu. Vo februári sa naplno prejavilo zníženie cien elektromobilov Tesla, keď predaj modelu Y vystrelil v Európe o 173 %.

SUV-čka sú v Európe populárne

Foto: Dacia

Keď sa povie dominancia SUV, predstavíme si Severnú Ameriku. No je čas hodiť stereotypy za hlavu. V Európe už dlhodobo v predaji taktiež vedú modely „sport utility vehicles“, čiže SUV, voľne preložené ako športové úžitkové vozidlá. V januári prekonali 50 % podiel na trhu, keď sa ich zaregistrovalo 464 900 kusov. Vedú medzi nimi kompaktné SUV (C-SUV), ako je napríklad Dacia Duster, šieste najpredávanejšie auto v januári a siedme vo februári. Rumunská automobilka bola extrémne úspešná aj s B-SUV modelom Sandero a to najmä u Francúzov a Talianov. V januári bola najpredávanejším európskym autom, vo februári ju prekonala Tesla Y. Medzi populárne európske SUV (zahŕňajúc aj kategóriu crossoverov) patrili v prvých dvoch mesiacoch tohto roku aj Volkswagen T-Roc, Toyota Yaris Cross, Volkswagen Tiguan, Renault Captur a samozrejme Hyundai Tucson či Kia Sportage.

Predaj elektromobilov a plug-in hybridov

Foto: Tesla

Ohlásené zníženie cien modelov značky Tesla sa naplno prejavilo vo februári 2023. Kým mesiac predtým by ste model Y nenašli v top 25-ke, v druhom mesiaci roka 2023 už kraľuje predaju z prvej priečky. Predaj Tesly Model Y sa vyšvihol o 173 % a vo februári sa ich v európskej dvadsať osmičke krajín predalo 18 446 kusov. To je 3,5-násobný náskok pred elektromobilovou dvojkou, Volkswagenom ID.3. Nasledovali Volkswagen ID.4, Fiat 500, Tesla Model 3, Volvo XC40, Dacia Spring, Peugeot 208, Audi Q4 a Škoda Enyaq.

Medzi plug-in hybridmi si po oba mesiace udržal prvenstvo Ford Kuga. Top desiatku dopĺňa vo februári 2023 Volvo XC60, čínsky Lynk & Co 01, Kia Sportage, Volvo XC40, BMW Series 3, Mazda CX-60, Hyundai Tucson, Mercedes C-class a Jeep Compass.

AMI MÉG ÉRDEKELHET