(PRED)VIANOČNÁ NÁDIELKA

Beletrizované osudy kontroverzných osobností, premiéra rozprávkového baletu, jesenné jarmoky aj vianočné trhy. Koniec roka by mal byť bohatý.

Foto: Miroslav Petrasko / Slovakia.travel


ZIMNÝ NEPOKOJ

www.youtube.com

Christmas Markets in Bratislava

Mestá a obce naprieč Slovenskom naplánovali na záver roka akcie, ktoré vlani stopla či obmedzila pandémia. V Mošovciach ohlásili festival klobás (13. 11.) a vianočné trhy s obecnou zabíjačkou (4. 12.), v Stupave sa rozhodli zorganizovať Svätomartinský (6. 11.) aj Mikulášsky jarmok (4. 12.). Vo Veľkom Krtíši avizovali Katarínsky jarmok (23. – 24. 11.), vo Vranove nad Topľou zase Zimný jarmok (8. – 9. 12.). Začiatok Vianočných trhov v Bratislave stanovili na 26. 11. (trvať by mali do 22. 12.), v Košiciach na 1. 12. (do 6. 1. 2022). Situácia sa však môže zmeniť, aktuálne pravidlá sledujte na korona.gov.sk a cez aplikáciu COVID automat.

SERGEJ SERGEJEVIČ PROKOFIEV, MICHAEL CORDER: POPOLUŠKA, SND, 19. – 20. 11.

Foto: Slovenské národné divadlo

Písal sa rok 1697, keď francúzsky spisovateľ Charles Perrault vydal knihu rozprávok. Do výberu sa dostali aj ikonické príbehy o Kocúrovi v čižmách, Červenej čiapočke či Popoluške. Perrault pri Popoluške predbehol o viac než storočie bratov Grimmovcov z Nemecka, ktorí tiež zaznamenali príbeh polosiroty trápenej macochou a nevlastnou sestrou. Práve z Perraultovej Popolušky vychádzal aj ruský skladateľ Sergej Prokofiev, keď zložil jeden z najkrajších baletných opusov 20. storočia. Rozprávkový balet by mal mať v novembri premiéru na doskách Slovenského národného divadla.

EMMANUEL CARRERE: LIMONOV, ABSYNT STEFAN ZWEIG: LIEČBA DUCHOM, PREMEDIA

Foto: Slovenské národné divadlo

Básnik, disident, odporca komunizmu i kapitalizmu, stratený vojak strieľajúci na Sarajevo. Tak možno v skratke zhrnúť životnú dráhu Eduarda Limonova. Idol sovietskeho undergroundu, vlastným menom Savenko, emigroval z Ruska do USA, aby sa po roku 1991 vrátil do vlasti, založil nacionálno-boľševickú stranu a brojil proti všetkým vrátane Putina. Limonovov búrlivý život majstrovsky spracoval francúzsky spisovateľ a dokumentarista Emmanuel Carrere. Príbehy svojráznych osobností, tentoraz z oblasti liečby duševných porúch, mapuje kniha Liečba duchom od rakúskeho spisovateľa Stefana Zweiga.

AMI MÉG ÉRDEKELHET