Medzinárodný turizmus sa prepadol o 65 %

Špecializovaná agentúra Organizácie spojených národov pre turizmus (UNWTO) vydala v polovici septembra správu, ktorá konštatuje, že medzinárodný turizmus sa za prvý polrok 2020 prepadol o viac než polovicu. Naznačuje aj, ako prekonať krízové obdobie.

Foto: Getty Images Hungary

Podľa údajov zverejnených UNWTO sa turizmus v medzinárodnom meradle prepadol od januára až po jún 2020 v priemere o 65 % v porovnaní s rokom 2019. Najväčší prepad spomedzi kontinentov zaznamenala Európa.

Prepady v turizme v číslach

Foto: Unsplash

Šesťdesiatpäťpercentný prepad znamená v realite 440 miliónov menej príchodov dovolenkárov za oddychom a spoznávaním. Organizácia UNWTO vypočítala, že finančne sa to pretavilo do straty 460 miliárd amerických dolárov v exportných príjmoch z turizmu. To je päťnásobok strát spôsobených krízou v roku 2009. Najväčší prepad zaznamenala z kontinentov Európa - až 66 %. V nej bol najviac zasiahnutý región Stredomoria, kde bol pokles až 72 %. Každý z regiónov sveta tak zaznamenal o polovicu medzinárodných príchodov menej v priebehu prvého polroka 2020.

Nádejné leto sa nepotvrdilo

Foto: Getty Images Hungary

Z dôvodu pandémie nového koronavírusu boli júnové medzinárodné príchody za cestovaním na hodnotách až o 93 % nižších než v rovnakom mesiaci roku 2019. Nádeje na letné oživenie turistiky sa nepotvrdili v takej miere, ako sa očakávalo. Hoci scenáre pred letom odhadovali pretrvávajúce poklesy medzi 50 a 78 %, realita v auguste sa vyšplhala na číslo blízke k 70 %. Až 53 % destinácií uvoľnilo do začiatku septembra cestovné reštrikcie, avšak nastupujúca druhá vlna pandémie tento trend opäť obrátila.

Ako na preklenutie krízy

Foto: Unsplash

S plným návratom cestovateľskej dôvery môžeme počítať asi až po vynájdení liečby a vyvinutí účinnej vakcinácie. Potom by mohol rok 2021 znamenať pre medzinárodný turizmus oživenie. Napriek tomu sa počíta s tým, že na úroveň roku 2019 sa dostaneme o 2 až 4 roky.

UNWTO tiež naznačuje, že na preklenutie krízy sa najúčinnejšími ukázali opatrenia podporujúce domáci turizmus. Nárast cestovania v rámci krajiny získava turistickému priemyslu čas, kým bude vynájdená vakcína. Zároveň udržuje pri živote množstvo podnikateľov a zamestnanosť v tomto sektore.

AMI MÉG ÉRDEKELHET