​Obľúbené Prešporáčiky budú mať čoskoro zákaz vjazdu do centra Bratislavy

Koniec populárnych Prešporáčikov v Bratislave
Foto: Prešporáčik Oldtimer

V máji vstúpi do platnosti nariadenie, ktoré zakáže jazdu turistických áut s názvom Prešporáčik po peších zónach v Bratislave. Vyhliadkové vozidlá, ktoré pripomínajú historické autá, využíva ročne približne 30 000 turistov, z ktorých mnohí proti obmedzujúcemu rozhodnutiu mesta protestovali.

Foto: Prešporáčik Oldtimer

Staré Mesto plne podporuje a fandí každej turistickej atrakcii, ktorá privádza návštevníkov do centra mesta. Máme však len jednu malú historickú štvrť, preto musíme uprednostniť pešiu dopravu.

− rozhodnutie starostu historickej časti Starého Mesta vysvetlila jeho hovorkyňa Veronika Gubková.

Niektorí obyvatelia však boli pobúrení.

Spustili internetovú petíciu, ktorú doteraz podpísalo takmer tisíc ľudí. Rodinnú cestovnú kanceláriu Tour4U tiež zaplavili listy na podporu.

Za zachovanie pôvodnej trasy Prešporáčika (názov vozňov je odvodený od slova Prešporok, starého názvu Bratislavy) sa vyslovili aj cestovné kancelárie, materské a základné školy, ako aj veľvyslanectvá Južnej Kórey, Indonézie, Bulharska, Nemecka a Spojeného kráľovstva.

Trasy boli navrhnuté tak, aby sa vyhýbali miestam navštevovaným turistami, ako je Michalská ulica alebo Hviezdoslavovo námestie

− vysvetlila Katarína Nošková, ktorá ako riaditeľka spoločnosti zdôraznila, že projekt sa od začiatku realizoval v spolupráci so Starým Mestom.

Podľa Spectatora chce mestská časť reguláciou eliminovať nadmernú premávku v pešej zóne, ktorá okrem iného ničí povrch komunikácií, a tým výrazne zaťažuje rozpočet.

Okrem toho sa plánuje systém tzv. digitálnej brány, ktorý má znížiť počet áut vchádzajúcich do centra.

Foto: Presporacik.sk

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET