​Nové lety na odľahlý ostrov Svätá Helena

Ostrov je domovom najstaršej korytnačky na svete, žije na ňom len štyritisíc ľudí a je plný prírodných zaujímavostí.

 Ostrov Svätá Helena

Odľahlá poloha ostrova Svätá Helena v južnom Atlantiku sťažuje jeho dostupnosť, ale nové lety ho cestovateľom uľahčia.

Ostrov Svätá Helena, ktorý sa nachádza medzi Afrikou a Južnou Amerikou, je známy najmä vďaka cisárovi Napoleonovi vo vyhnanstve, ale je aj domovom obrovskej korytnačky Jonathana, ktorá sa tento rok dožíva 192 rokov. Kvôli svojej odľahlej polohe sa však v roku 2023 na ostrov vydalo len 2100 cestujúcich, ale teraz boli zavedené nové priame lety.

Lety odlietajú raz týždenne z Johannesburgu v Juhoafrickej republike, ale očakáva sa, že počas leta sa ich frekvencia zvýši.

Ostrov je mimoriadne bohatý na biodiverzitu: ako uvádza Euronews, na ostrove sa vyskytuje viac ako 500 druhov, ktoré sa nenachádzajú nikde inde na svete - vrátane približne 45 rastlín a papradí.

Od tropických lesov po slnkom zaliate lúky a sopečné útesy − návštevníci môžu za hodinu jazdy autom spoznať rozmanitú krajinu.

Pozdĺž ostrova vedie množstvo turistických trás, pričom jednou z najobľúbenejších je 820 metrov vysoký vrchol Diana's Peak.

Netreba vynechať ani trasu Blue Point, ktorá ponúka nádherný výhľad na pobrežie ostrova, ale oplatí sa vyhradiť si čas aj na jedinečný vodopád v tvare srdca − najlepšie sa k nemu dostanete z Jamestownu.

Povinnosťou je aj plávanie s mantami čílskymi a žralokmi veľrybími. Tie sa najčastejšie objavujú v lete od decembra do marca. Okrem toho je možné od júna do decembra vidieť veľryby dlhoplutvé.

​DÔLEŽITÉ FAKTY, KTORÉ TREBA VEDIEŤ

Hoci je v súčasnosti vďaka juhoafrickej leteckej spoločnosti Airlink jednoduchšie dostať sa na ostrov, keďže Svätá Helena začala venovať väčšiu pozornosť modernému cestovnému ruchu len nedávno, je potrebné vedieť niekoľko vecí.

Na ostrove napríklad nie sú žiadne bankomaty a len veľmi málo je možné platiť kreditnými kartami.

Ostrov je britskou provinciou, takže menou je britská libra. Jediná miestna banka však vytvorila aplikáciu s názvom Tourist Card, ktorú si môžete dobiť kreditnou kartou, a karta je akceptovaná všade na ostrove.

Širokopásmové pripojenie na internet bolo zavedené len nedávno, preto sa turistom odporúča, aby si pred príchodom stiahli potrebné mapy.

Wifi a mobilné internetové služby môžu byť tiež prerušované, nehovoriac o tom, že sú drahé.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET