Od marca 2024 prísnejšie tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu v Poľsku

Od 1. marca 2024 nadobudnú v Poľsku účinnosť nové pravidlá týkajúce sa konfiškácie vozidiel v prípade jazdy pod vplyvom alkoholu.

Foto: Shutterstock

Poľské ministerstvo spravodlivosti predstavilo novelu Trestného zákona, ktorá zavádza možnosť konfiškácie automobilu alebo jeho ekvivalentu v prípade, že vodič sedí za volantom pod vplyvom alkoholu. Táto zmena nasleduje po viacerých odkladoch a diskusiách, ktoré napokon viedli k stanoveniu nového termínu jej nadobudnutia platnosti.

Za 1,5 promile vám zoberú auto

Podľa novej legislatívy môže dôjsť ku konfiškácii vozidla v troch prípadoch: ak má vodič v krvi alkohol v koncentrácii aspoň 1,5 promile, spôsobí nehodu s koncentráciou alkoholu aspoň 1 promile alebo ak ide o recidivistu s koncentráciou alkoholu aspoň 0,5 promile. Toto pravidlo sa vzťahuje aj na prípady, kedy vozidlo nie je vo vlastníctve vodiča, napríklad ak si ho požičal alebo prenajal. V takýchto prípadoch bude musieť vodič nahradiť hodnotu vozidla, ktorá sa určuje podľa poisťovacej zmluvy alebo priemernej trhovej ceny.

Zaujímavou výnimkou z tejto praxe je situácia, keď vodič riadi firemné vozidlo v rámci výkonu svojej profesie. V takom prípade nebude musieť vozidlo vrátiť, ale súd mu uloží pokutu vo výške minimálne 1 150 EUR, ktorá pôjde na Fond pomoci obetiam a postpenitenciárnej pomoci.

Nové sadzby odňatia slobody

Foto. Pixabay

Pokiaľ ide o tresty za spôsobenie vážnych nehôd pod vplyvom alkoholu, nový trestný zákon zvýšil maximálnu možnú trestnú sadzbu na 16 rokov odňatia slobody (doteraz do 12 rokov) a stanovil minimálnu dĺžku trestu na 3 roky za spôsobenie vážneho zranenia a na 5 rokov za spôsobenie smrti.

Cestné pravidlá a povinná výbava vozidiel: Poľsko verzus Slovensko

Pri cestovaní autom do Poľska je dôležité byť oboznámený s niektorými odlišnosťami v cestných pravidlách a povinnom vybavení vozidiel v porovnaní so Slovenskom. Napríklad, v Poľsku je povinné mať vo vozidle hasiaci prístroj a reflexné vesty pre všetkých pasažierov, zatiaľ čo na Slovensku je hasiaci prístroj dobrovoľný a požiadavka na reflexné vesty menej striktná. Okrem toho, poľské predpisy vyžadujú, aby vodiči používali plné svietenie v priebehu celého roka.

Tieto zmeny a pravidlá sú kľúčové nielen pre obyvateľov Poľska, ale aj pre turistov a vodičov, ktorí sa chystajú prekročiť hranice. Vzhľadom na prísnejšie tresty a nové požiadavky na vybavenie vozidiel je dôležité byť dobre pripravený a informovaný, aby ste predišli nepríjemným prekvapeniam počas cestovania.

Foto: Shutterstock

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET